Nieuws9 mrt '16 18:34

Dood 'De Tsjetsjeen' zou grote klap zijn voor IS

Auteur: Mark Hulstein

De minister van Oorlog van IS, 'De Tsjetsjeen', zou om het leven zijn gekomen bij een drone-aanval. Dat zeggen bronnen binnen de Amerikaanse overheid.

Als het klopt dat Omar al-Shishani, de echte naam van De Tsjetsjeen, echt dood is, dan zou dat een zware klap zijn voor de terroristen van IS. Maar het is dus nog niet zeker of hij echt dood is. "Een BBC-journalist heeft nog contact gehad met zijn ouders. En ook die hebben voorlopig nog geen enkel bericht over zijn overlijden", zegt arabist Pieter van Ostaeyen.

Intussen is de internationale coalitie, waaronder Nederland, nog steeds doelen van IS aan het bombarderen in Irak en Syrië. En dat helpt, volgens Van Ostaeyen: "In Syrië en Irak worden ze min of meer in het nauw gedreven. Vooral in Irak hebben ze de laatste maanden een redelijk pak slaag gekregen. Anderzijds wordt hun invloedsfeer in andere landen in het Midden-Oosten almaar groter. Kijk bijvoorbeeld naar Libië, waar momenteel rond de vijf- of zesduizend strijders actief zouden zijn."

De focus van de terroristische organisatie verschuift volgens de arabist ook steeds meer van de grote veldslagen naar het plegen van meer aanslagen. "Dat zie je ook duidelijk in de cijfers zoals die gepubliceerd zijn door een aan IS gelinieerd mediakanaal. De zelfmoordcijfers in de maanden januari en februari lagen ongeveer dubbel zo hoog dan in de voorbije twee maanden", zegt Ostaeyen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen