Nieuws9 mrt '16 10:51

Game on: computer verslaat mens in Go!-spel

Auteur: Karlijn Meinders

De computer kan al beter schaken dan de mens. Maar dat andere spel - Go! - daar waren wij als mens tot nu toe beter in. Tot nu toe.

Foto: ANP
Foto: ANP

In januari publiceerde het wetenschapsblad Nature een artikel over het programma AlphaGo. Wat bleek: de computer had de Europese Go!-kampioen Fan Hui verslagen met 5-0. Go! is een bordspel waarbij het zwart tegen wit is. Je moet elkaar klemzetten op het bord. De eerste die klem is gezet verliest.

Vanaf vandaag verdedigt Wereldkampioen Lee Sedol de eer van de mensheid. Om vijf uur vannacht is in Seoul een Go!-toernooi van vijf dagen begonnen tussen mens en computer. Meneer van den Herik, hoogleraar kunstmatige intelligentie, volgt het toernooi met andere liefhebbers vanuit Nederland.

Maar volgens deskundigen zal dat niet lang meer duren. Van den Herik: "Het programma dat nu wordt gebruikt is 15.000 keer efficiënter dan eerst. De meeste mensen verwachten dat de computer met 3-2 wint, zelf denk ik zelfs met 4-1. Maar laten we het zo zeggen: als de computer niet dit jaar wint, dan gebeurt het wel in 2017."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen