Nieuws8 mrt '16 07:45

Chinese export klapt in elkaar

Auteur: Mark Hulstein

Vorig maand exporteerde China ruim 25 procent minder dan een jaar eerder. Het is de grootste terugval sinds begin 2009.

Foto: ANP
Foto: ANP

De economie van China presteert al een tijd minder, maar deze teruggang was veel forser dan waarop was gerekend. “It’s another shocker”, zegt een analist tegen persbureau Bloomberg.

We moeten zes jaar terug in de tijd voor zo’n flinke terugval. Ook de import werd hard geraakt en dat alweer voor de zestiende maand op rij.

Volgens economiecommentator Jelle Maasbach worden de problemen steeds groter voor de Chinese regering. "De economie van China groeit nog wel, maar zeker niet meer zo hard als vroeger. Het meest gekke is dat de overheid juist afgelopen weekend meldde dat de economische groei 6,5 tot 7 procent per jaar zal zijn. Dat is veel te optimistisch, helemaal als een belangrijk onderdeel van je economie niet goed draait."

Volgens Peter Ho, hoogleraar Chinese economie, zat deze klap in de Chinese export er al wel aan te komen. "Dit past eigenlijk in een trend die we al veel langer zien. Namelijk dat de groei van China heel erg aan het afnemen is. En dat zag je op allerlei vlakken al. Niet alleen de export, maar ook in de industrie, de bouw, in de internationale grondstoffen. Die heeft ook te lijden onder de afnemende groei van China. Dus er zijn allerlei signalen die laten zien dat het veel slechter gaat met China", zegt Ho.

Ondanks dat het slecht gaat met China, blijven de prijzen van vastgoed onverminderd stijgen. Ho: "Dat is iets wat helemaal niet past in het plaatje en wat eigenlijk juist heel zorgelijk is, tegen het licht van een enorme zeepbel die al in de vastgoedsector zit. Mensen zijn waarschijnlijk een beetje in paniek aan het raken. Ze proberen eigenlijk op een andere manier hun geld veilig te stellen, andere beleggingen te vinden."

Opvallend is dat China naar alle grote handelspartners minder exporteerde. Naar landen als de Verenigde Staten, Brazilië, Duitsland en de Aziatische landen viel de handel met meer dan 20 procent terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen