Nieuws11 mrt '16 12:38

'Extra stembussen niet nodig volgens wet? Pas de wet dan maar aan'

Auteur: Didi Levison

Ondanks inspanningen van GeenPeil en Forum voor democratie om meer stembussen te plaatsen voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne heeft de rechter besloten dit niet verplicht te stellen. Reactie Thierry Baudet: 'Pas de wet dan maar aan'. Volgens Minister Plasterk is er geen verschil met andere referenda.

Extra stembussen zijn niet nodig, bepaalde de rechter na een kort geding dat was aangespannen tegen minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De aanklacht kwam voort uit berichten dat gemeenten minder stembussen gaan neerzetten dan bij landelijke verkiezingen. Geen Peil en het forum zijn bang dat er daardoor een kleinere opkomst zal zijn op de stemdag.

Volgens de rechter is er niet in de wet voorgeschreven hoeveel stembussen er minstens neergezet moeten worden. Iedere gemeente mag hier zijn eigen afweging in maken.

Reactie Baudet / Forum voor democratie
Thierry Baudet reageert verontwaardigd op het besluit van de rechter. “De wet schiet duidelijk tekort op dit punt en moet gewijzigd worden”.

 

Als er minder dan 30 procent van de bevolking komt stemmen dan voldoet het referendum niet aan de opkomstdrempel en is het niet rechtsgeldig.

'Geen verschil'
Volgens Plasterk is het verschil tussen een ‘normaal’ referendum en die over het Oekraïne-verdrag helemaal niet zo verschillend. “Het aantal stemhokjes is misschien iets van 10 procent minder. Maar dat is binnen acceptabele bandbreedte.”

 

Zwolle
Eerder deze week was er een kort geding in de rechtbank van Zwolle over stembussen in de gemeente Oldenzaal. Ook dit was ook aangespannen omdat er te weinig stembussen zouden worden neergezet.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen