Nieuws10 mrt '16 06:31

Gegevens van 22.000 IS-strijders uitgelekt

Auteur: BNR Webredactie

Namen, adressen, telefoonnummers, hun voormalige baan: van 22 duizend jihadisten die zijn afgereisd naar gebieden van Islamitische Staat zijn de privégegevens naar buiten gekomen.

Een teleurgestelde IS-strijder heeft een usb-stick met duizenden documenten overhandigd aan de Britse tv-zender Sky News. Het gaat om de 'inschrijfformulieren' die jihadisten moeten invullen als ze zich bij IS willen aansluiten. De gegevens hebben betrekking op strijders met in totaal 51 nationaliteiten. Onder hen is zeker één Nederlander, een voormalige supermarktmedewerker uit Amsterdam van 18 of 19 jaar.

Op de formulieren moeten de jihadisten onder meer invullen hoe ze naar Syrië zijn gereisd, via wie het contact is verlopen en of ze speciale kennis of vaardigheden hebben. Ook staan er telefoonnummers op en gegevens over familieleden.

Goudmijn

Sky heeft de gegevens aan de inlichtingendiensten gegeven. Een voormalige directeur van de geheime dienst MI6 noemt de vondst een 'fantastische slag' en de gegevens een 'goudmijn'. Er zitten gegevens van bekende jihadisten tussen, maar ook de namen en rugnummers van duizenden tot nu toe onbekende IS-strijders.

 

De usb-stick met de gegevens is afkomstig van een zekere Abu Hamed, een Syriër die teleurgesteld is geraakt in IS. De organisatie zou zijn overgenomen door voormalige militairen uit het ontbonden leger van de verdreven Iraakse dictator Saddam Hoessein. Abu Hamed zou de stick hebben gestolen van het hoofd van de interne veiligheidspolitie van IS, een organisatie die volgens Sky wel wordt vergeleken met de SS in nazi-Duitsland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen