Nieuws10 mrt '16 12:37

'Uitgelekte IS-gegevens zijn smoking gun'

Auteur: BNR Webredactie

De gegevens over 22 duizend IS-strijders die zijn uitgelekt, zullen het veel gemakkelijker maken om Nederlandse jihadisten veroordeeld te krijgen. Dat zegt terreurdeskundige Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael.

Een IS-verdachte voor de rechtbank in Duitsland. (Foto: ANP)
Een IS-verdachte voor de rechtbank in Duitsland. (Foto: ANP)

"Normaal heeft justitie geen lidmaatschapskaarten voorhanden om aan te tonen dat mensen lid zijn van een terroristische organisatie en wat voor rol ze daarin spelen. Laat dat hier nu allemaal in staan", zegt Van Ginkel.

Het Openbaar Ministerie heeft jihadisten tot nu toe vooral vervolgd voor de intentie om zich aan te sluiten bij IS, en niet voor wat ze daar vervolgens hebben gedaan. "Dat is moeilijk aan te tonen. Je moet een hele puzzel leggen, met informatie uit sociale media en getuigenverklaringen van spijtoptanten. Maar dit materiaal is een smoking gun."

De gegevens zijn in handen gekomen van Sky News dankzij een teleurgestelde IS-strijder. Die had op een usb-stick zo'n 22 duizend 'inschrijfformulieren' die jihadisten moeten invullen als ze zich bij IS willen aansluiten. Op de formulieren staat onder meer hoe ze naar Syrië zijn gereisd, via wie het contact is verlopen en of ze speciale kennis of vaardigheden hebben. Ook staan er telefoonnummers op en gegevens over familieleden.

Sky heeft de gegevens gedeeld met de Britse inlichtingendiensten. Een voormalige directeur van de geheime dienst MI6 noemt de vondst tegenover Sky een 'fantastische slag' en de gegevens een 'goudmijn'. Er zitten gegevens van bekende jihadisten tussen, maar ook de namen en rugnummers van duizenden tot nu toe onbekende IS-strijders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen