Nieuws4 mrt '16 18:10

Een jaar lang vertoeven in de ruimte, wat doet dat met je?

Auteur: Karlijn Meinders

De Amerikaanse Astronaut Scot Kelly verbleef een jaar lang in het internationale ruimtestation ISS. Deze week kwam hij terug op aarde. Maar wat doet zo'n jaar in de ruimte eigenlijk met je lichaam?

Foto: ANP
Foto: ANP

Jack van Loon, zwaartekrachtdeskundige van de Vrije Universiteit van Amsterdam, vertelt waarom deze lange vlucht heeft plaatsgevonden.

En zo'n lange ruimtereis, heeft nogal wat impact, vertelt Van Loon. "De gewichtloosheid kan botverlies veroorzaken en spiermassa- en spierkrachtverlies. Je hebt die spieren niet nodig en het lichaam past zich aan de omstandigheden aan. En het immuunsysteem kan er slechter van gaan functioneren. Dat uit zich tijdens zo'n reis bijvoorbeeld in veel verkoudheid."

Naast de negatieve effecten van gewichtloosheid zijn er nog twee andere problemen waar naar gekeken moet worden en die moeilijk te meten zijn in experimenten. "Dat is de invloed van kosmische straling", vertelt Van Loon. "De aarde wordt door zijn magneetveld beschermd tegen die straling. Die bescherming is er niet als je naar Mars zou gaan.

Een ander aspect is dat je met een kleine groep mensen, heel lang daar bent. Van Loon: "Daar komt bij dat de communicatie met de aarde niet altijd goed is. Ook zie je de aarde niet meer. Je bent volledig op elkaar aangewezen, dat kan mentaal heel zwaar zijn."

Van Loon vertelt dat het nog wel even zal duren voor er meer bekend wordt gemaakt over het effect van deze reis op het lichaam van Scott Kelly.  Zelf is hij in ieder geval heel blij om weer thuis te zijn.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen