Nieuws22 dec '15 15:32

'Extra maatregelen genomen om Energieakkoord te halen'

Auteur: Mark Hulstein

De vijf voornaamste doelstellingen van het Energieakkoord liggen inmiddels allemaal op schema, zegt Ed Nijpels, voorzitter van de commissie Borging Energieakkoord, tegen BNR. Daarmee weerlegt hij de kanttekeningen van minister Kamp, die alle betrokken partijen tot het voorjaar de tijd wil geven om écht werk te maken van de noodzakelijke maatregelen.

ANP
ANP

Maar volgens Nijpels zijn die extra maatregelen al genomen en liggen de plannen nu prima op koers. In oktober lagen volgens Nijpels al drie van de vijf doelen op schema. "Dat stelden de planbureaus in oktober vast. Twee van die doelstellingen waren nog niet helemaal binnen bereik, dus zijn we aan de slag gegaan. De afgelopen maanden hebben we een extra pakket met maatregelen ontwikkeld. En daar hebben we donderdag met een delegatie van het kabinet, de top van werkgevers en werknemers en de milieubewegingen overeenstemming over bereikt."

Duurzame energie
En daarmee kan volgens Nijpels worden vastgesteld dat de vijf doelstellingen van het energieakkoord binnen bereik zijn.", zegt Ed Nijpels. Zo zou binnen het akkoord tot 12,4 procent aan duurzame energie worden gehaald. "Dat is bijna 90 procent van die 14 procent. Maar dat is wel te weinig ja. Maar we hebben gezegd dat er extra maatregelen worden getroffen of de bestaande maatregelen worden versneld of beter worden uitgevoerd, zodat we die twee resterende doelen ook voor de volle 100 procent gaan halen."

'Nog vijf jaar de tijd'
Om de doelen te halen komen er onder meer extra inspecteurs om de wet te handhaven en wordt er meer druk gezet op isolatie van woningen en bedrijven. En met dat pakket aan maatregelen meent Nijpels dat de doelstellingen wel 'binnen bereik' zouden moeten komen. Nijpels: "Het gaat overigens over doelstellingen in 2020, dus we hadden eigenlijk nog vijf jaar de tijd om ze te halen. En we halen ze nu al, dus dat mag bijzonder worden genoemd."

Maar er komt bijvoorbeeld ook 70 miljoen euro extra ter beschikking voor duurzame warmteprojecten én extra geld om koopwoningen duurzamer te maken. Ook worden extra maatregelen getroffen met de grote industriële bedrijven in Nederland om te zorgen dat die nog extra besparingen gaan doen, zegt Nijpels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen