Nieuws8 mrt '16 11:28

Spitsactie studenten mislukt, 'maar we hebben de aandacht!'

Auteur: Mark Hulstein

27.000 mensen hadden zich aangemeld bij het evenement 'NK treinreizen tijdens de spits'. Op het NS-knooppunt in studentenstad Utrecht waren slechts enkele studenten te vinden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verslaggever Harmen van Veen ontdekte vooral de gebruikelijke taferelen op Utrecht Centraal vanochtend: forenzen, toeristen, rolkoffers, maar slechts een handjevol studenten. Veel waren het er niet. "Nee, maar wat ik er van heb gehoord is dat we overal verspreid staan eigenlijk. Wel in de spits, maar dan staat er een groep in Amsterdam", zegt een van de actievoerende studentes. Maar Harmen was al op Amsterdam Centraal geweest. Ook daar was er weinig te zien van een studentenprotest.

'Bijbaantjes in de problemen'
Mislukt wil de studente op Utrecht Centraal de actie niet noemen. "Dat wil ik ook niet zeggen. Maar we hebben wel aandacht gevraagd voor dit probleem. En we hopen gewoon dat het van de grond komt. En het probleem is vooral dat de bijbaantjes in de problemen komen. Niet elke student studeert in zijn omgeving. Er zit ook reistijd bij, waardoor het altijd later in de middag wordt. Het wordt dan moeilijker om bijbaantjes in te passen", zegt de actievoerder in Utrecht. "Het is ook heel vroeg en koud. Maar wel heel fijn dat er animo voor is op sociale media", besluit de studente.

'We hebben de aandacht'
Weinig actie dus, wel een Tweede Kamerlid van het CDA. Martijn van Helvert was aanwezig op Utrecht Centraal om de actie te steunen. "Ik kan de boosheid van de studenten goed begrijpen", zegt Van Helvert. En volgens hem gaat het helemaal niet om de actie, maar om het probleem. Niet van de bijbaantjes, maar van het aantal treinen dit keer. "Een probleem door een planningsfout bij de Nederlandse Spoorwegen. En dat wordt afgewenteld op studenten. En dat vind ik heel onterecht", motiveert het Kamerlid. En of het nou om de actie gaat of niet, geslaagd is hij, vindt Van Helvert: "We hebben aandacht bij BNR, we hebben aandacht bij de NOS, we hebben aandacht bij WNL. De aandacht is er."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen