Nieuws6 jun '13 12:30Aangepast op 6 jun '13 13:57

ANWB: Windmolens niet dichter naar de kust halen

Auteur: Marjan van den Berg

De ANWB wil niet alleen pechhulp verlenen, maar wil ook dat Nederland er mooi uit blijft zien. Daarom wil de organisatie van zijn leden weten wat ze vinden van windmolens voor de kust. Volgens transitiehoogleraar Jan Rotmans laat de ANWB zich voor het karretje van de energielobby spannen.

Windmolens op zee staan doorgaans buiten de 12-mijlsgrens (23 kilometer of verder uit de kust). Omdat plaatsing daarvan een kostbare zaak is, zoekt het kabinet ook locaties binnen die zone.

Maar als de windmolens dichterbij de kust komen te staan, worden ze erg zichtbaar, stelt de ANWB. "U moet zich voorstellen: die molens worden zometeen 200 meter hoog. Dat zijn enorme flatgebouwen die er in feite komen te staan", zegt ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom.

Toeristisch product
Omdat de ANWB toerisme een belangrijke economische factor vindt, kunnen ANWB'ers hun mening geven op de site. Van Woerkom: "De ANWB, en ik denk ook de meeste leden, vinden duurzame energie belangrijk. Maar je moet het ook afwegen tegen andere opbrengsten en kosten in de samenleving. Het toeristisch product is ook heel veel waard. Dat moet je niet zomaar in de waagschaal stellen."

Dit is volgens Van Woerkom ook de reden dat de ANWB zich al vóór de oorlog hard maakte voor het ondergronds aanleggen van energiekabels, en 13 jaar geleden succesvol actie voerde om windmolens in zee buiten de 12-mijlsgrens te plaatsen.

Hoogovens
Van Woerkom ziet in IJmuiden een voorbeeld van wat de consequenties zouden kunnen zijn als de windmolens dichter naar de kust worden gehaald. "IJmuiden heeft een prachtig strand. Toch willen mensen daar eigenlijk niet naartoe omdat ze daar voortdurend dat gevoel van de Hoogovens hebben. Dat moeten we niet op plaatsen als Zandvoort, Scheveningen, Noordwijk en Egmond gaan krijgen."

Jan Rotmans, professor Transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, noemt de uitlatingen van de ANWB-directeur "flagrante onzin". Volgens hem is er al onderzoek gedaan naar de beleving van mensen aan het strand op het gebied van windmolens op zee. "Dat is ongeveer het laatste waar mensen zich aan ergeren."

Energielobby
Rotmans denkt dat de energielobby achter het pleidooi van de ANWB zit. "Die (de ANWB, red.) laat zich nu voor het lobby-karretje spannen van de fossiele energie. Ik vind het echt een schande."

De hoogleraar noemt windmolens "onmisbaar" om te kunnen overschakelen op duurzame energie. "Wij hebben ooit uitgerekend dat als je twintig grote windmolenparken hebt op zee, je heel Nederland van groene stroom kunt voorzien. Laten we daar nu voor kiezen, want windmolens op land liggen nog veel gevoeliger", zegt Rotmans.

Gerelateerde artikelen