Nieuws4 jul '12 21:01

Plasterk komt met alternatief voor forensentaks

Auteur: Thijs Baas

De PvdA wil de forensentaks uit het Kunduz-akkoord terugdraaien en de misgelopen inkomsten compenseren met 1,3 miljard euro aan alternatieve bezuinigingen.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei tijdens het Kamerdebat over de voorjaarsnota en de plannen van de Kunduz-coalitie dat hij het bedrag dat wordt misgelopen door het terugdraaien van de forensentaks onder meer wil halen uit een verdere verhoging van de bankenbelasting met 400 miljoen euro en het verder inperken van de hypotheekrenteaftrek met 300 miljoen euro.

Verlagen norminkomen
Verder wil Plasterk 300 miljoen euro extra geld binnenhalen met het verlagen van het norminkomen van medisch specialisten en 500 miljoen euro extra belasting voor hoge vermogens. Een merendeel van de partijen die het Kunduz-akkoord overeenkwamen heeft al aangegeven het invoeren van de forensentaks weer terug te willen draaien.

De afspraak is om de maatregelen ten minste tot de verkiezingen van 12 september te steunen en deze alleen terug te draaien als er een alternatief is dat net zoveel geld oplevert. Plasterk zegt met dit nieuwe plan met de Kunduz-partijen mee te willen denken over zo'n alternatief.

Leaseauto
Daarnaast vindt Plasterk het onrechtvaardig dat een directeur in een leaseauto een overgangstermijn van vier jaar krijgt, terwijl treinforensen een overgangsperiode van slechts één jaar krijgen.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën ontraadde de motie. Hij wees erop dat er al afspraken zijn gemaakt met specialisten. Bovendien vindt De Jager de financiële dekking niet solide. Gezien de meerderheid van Kunduz-partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zal de motie van Plasterk het donderdag waarschijnlijk niet halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen