Nieuws29 jan '14 14:01Aangepast op 29 jan '14 16:43

Half miljoen kuub zand beschermt Zeeuwse kust

Auteur: BNR Webredactie

Een kustbescherming waar de veiligheidsdenkers net zo blij mee zijn als de natuurbeschermers: bij de Oesterdam in de Oosterschelde is het gelukt. Iedereen is blij met de half miljoen kuub zand die de kust gaat beschermen. Geen wonder, want vandaag met vloed is de nieuwe zandplaat volledig onzichtbaar.

Verslaggever Martijn de Rijk was woensdag bij de Oesterdam, waar, om met hem te spreken, 'een schoolklasje van stal was gehaald om het laatste emmertje zand in de Oosterschelde te kieperen'.

Verdronken Land
"Dit is het Verdronken Land van Beveland", laat onze verslaggever zich vertellen door projectleider Ben de Winder van Rijkswaterstaat.  "Het is niet alleen de Oesterdam die extra beschermd moet worden, maar het hele voorland langs de dijken. Wat we hier vooral doen is de Oesterdam beschermen en ervaring en kennis opdoen om andere dammen en dijken ook op deze manier te beschermen."

Als gevolg van de aanleg van de Oosterscheldekering stroomt er minder water naar de Oosterschelde, legt De Winder uit. "Het water stroomt minder hard, waardoor de geulen de neiging hebben minder diep te zijn. Dat snoepen ze af van de platen."

Betonnen plaat
Waar we in Nederland vroeger hadden gekozen er een betonnen plaat bovenop te gooien, is dat tegenwoordig wel anders, beaamt de projectleider. "De tijden zijn veranderd. Wat betreft is het heel spannend om nu bij Rijkswaterstaat te werken."

Gerelateerde artikelen