Nederlandse oester is een parel in Parijs
Vandaag is het Nederlandse oesterseizoen officieel geopend in Yerseke. Nederlandse oesters doen het goed, met name in Parijs is er veel vraag naar.
Volgens Marcus van den Noord, eigenaar van Zilt en Zalig en deskundige op het gebied van oesters, moet de ultieme oester er ten eerste mooi uitzien. Daarnaast legt hij uit dat een goede oester verschillende smaken heeft. "Ten eerste proef je de zee en de streek waar hij vandaan komt. De Nederlandse platte oester heeft een hele mooie, zachte, nootachtige smaak. Deze smaaksensatie komt het best tot zijn recht wanneer je de oester voorzichtig opent, hem vervolgens in zijn geheel naar binnen schuift en laat knappen in je mond. Dus de structuur van de oester van groot belang."
Pareltje
Héél soms, in pakweg één op de duizend gevallen, bevat de oester een parel, maar je moet vaak goed kijken om die te kunnen zien. "Een parel is een zandkorrel die in de oester terecht komt. De oester maakt parelmoer aan en ieder jaar verschijnt er een nieuw laagje op de zandkorrel. Dus als je lang genoeg wacht, krijg je een mooie, grote parel", vertelt Van den Noord.