Nieuws8 mrt '16 09:22

Aantal meldingen radicalisering sterk gedaald

Auteur: Mark Hulstein

Het aantal geradicaliseerde jongeren daalt. Dat concludeert het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland. Ze zouden IS steeds minder aantrekkelijk vinden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Deze signalen komen binnen op de Hulplijn Radicalisering. Gemiddeld zijn het aantal casussen afgenomen van ongeveer acht naar twee à drie in de afgelopen maanden. Bij een casus wordt een bezorgde ouder gekoppeld aan een vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon voert gesprekken en helpt de ouder.

Maar Farid Azarkan, van het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland, denkt nog niet dat alle ongeruste ouders al bereikt zijn. "We blijven doorgaan met voorlichting. En wij denken dat het andere oorzaken heeft", zegt Azarkan.

Verschillende factoren
De daling zou te maken hebben met de afname van de aantrekkingskracht van IS. Azarkan: "Ik denk dat de voedingsbodem voor radicalisering er wel is, maar ik denk dat mensen op dit moment veel beter geïnformeerd zijn over hoe het daar is. En dat komt ook omdat mensen terugkomen en vertellen dat ze toch gedesillusioneerd zijn. Dat ze zien dat wat ze beloofd is, daar niet is. Het heeft ook te maken met het feit dat men, als ze in aanraking komen met een ronselaar, niet meer blanco is. Toen het fenomeen begon was het zo dat mensen helemaal geen weet hadden. En nu zijn ze beter geïnformeerd. De ouders zijn ook alerter."

Intussen zijn gemeentes en AIVD aan het inzetten op voorlichting over radicalisering en 'tegenpropaganda' tegen IS. Dit helpt ook, volgens Farid Azarkan: "Er worden op een breed front ouders geïnformeerd. Maar mensen zien in de media ook allerlei signalen waardoor ze beter in staat zijn om te gaan met IS en de aantrekkingskracht die het heeft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen