Nieuws9 mrt '16 17:35

'Vluchtelingenkamp bij grens Griekenland is een grote modderpoel'

Auteur: Mark Hulstein

De grens van Macedonië zit potdicht, de Balkanroute is nu een no go. Vluchtelingen zonder paspoort of visum mogen niet verder reizen. En Macedonië is er een in een rijtje van meer landen.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Het besluit van Macedonië volgt nadat Servië, Slovenië en Kroatië vandaag aankondigden ook geen vluchtelingen meer door te laten. Ook de Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, zijn gisteren begonnen met het bouwen van hekken langs de grens. Er is dus een einde gekomen aan de Balkanroute, die tienduizenden vluchtelingen het afgelopen jaar gebruikten om van Griekenland naar West-Europa te reizen.

Bij de Griekse grens met Macedonïe in Idomeni is er dus een opstopping van vluchtelingen ontstaan. En dan is het ook nog eens dagenlang slecht weer. "Het is een grote modderige akker. Het is waarschijnlijk de slechtste plek om een vluchtelingenkamp te hebben", zegt Jan van 't Land van Artsen Zonder Grenzen. Hij is ter plekke in Idomeni. "Als je geluk hebt kun je in een redelijke tent slapen. Maar de meeste mensen slapen in kleine vakantietentjes, waarmee je in Nederland in de tuin mee speelt. Het is een vervelende toestand", zegt Van 't Land.

Terug kunnen de vluchtelingen ook niet volgens Artsen Zonder Grenzen. Van 't Land: "Ze hebben al hun geld waarschijnlijk al besteed aan hun smokkelaar die ze naar een Grieks eiland heeft gebracht. Er is dus eigenlijk geen weg terug. Er zijn een aantal mensen in bussen vertrokken naar Athene. Maar er komen ook dagelijks bussen van de eilanden aan die ook richting Athene gaan. Dus daar begint het ook vol te raken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen