Nieuws9 mrt '16 20:53

Oekraïne-referendum: waar blijven die flyers?

Auteur: Mark Hulstein

Nog een kleine maand tot het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Maar van een campagne is in beide kampen weinig te merken. Waar blijft die campagne?

Foto: ANP
Foto: ANP

Minister Dijsselbloem publiceerde woensdag een ingezonden stuk in het NRC waarom men vooral 'ja' moet stemmen tijdens het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Maar, op de brief van Dijsselbloem en bovenstaande foto na, is er verder weinig te merken van een actieve campagne op straat. "Vanuit het nee-kamp verbaast het me vooral, de initiator GeenPeil. Ik had wel verwacht dat ze all in zouden gaan. Want ze willen vooral het punt maken. En dat het kabinet en alle partijen die voor zijn niet per se heel hard gaan campagne voeren, dat snap ik wel. Zij hebben baat bij een hoge opkomst", zegt Bianca Pander, directeur bij campagnebureau BKB.

Pander: "De krant is een medium dat goed gelezen wordt nog altijd, maar het is niet iets waarmee Dijsselbloem heel Nederland bereikt. Dus het is geen grote campagne om te zeggen: 'jongens, kom allemaal naar de stembus'. Want hij roept ook niet op om naar de stembus te gaan. Maar als je naar de stembus gaat, stem dan ja."

GeenPeil is gebaat bij een hoge opkomst, volgens Pander. Zij zullen dus die oproep moeten doen om naar de stembus te gaan. Maar buiten het internet lijkt die campagne nog niet van de grond te komen. "Zolang het een beetje stil blijft vraag ik me af of die 30 procent gehaald wordt. Want 300.000 handtekeningen is best knap, maar dat is iets makkelijker dan mensen daadwerkelijk naar de stembus te laten komen op een vrije dag", meent Pander. "Als het via internet was gegaan, was het veel makkelijker die mensen te motiveren. Het publiek dat ze proberen te bereiken, bereiken ze voor een groot deel al via GeenStijl of via hun eigen kanalen. Maar mensen op straat overtuigen dat ze naar de stembus toe moeten lopen, dat is een ander verhaal. Daar zijn ze vrij laat mee als ze nu nog willen beginnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen