Nieuws8 mrt '16 07:38

Nederlandse 'horrortandarts' in Frankrijk voor de rechter

Auteur: Mark Hulstein

In Frankrijk begint de rechtszaak tegen de Nederlandse tandarts Mark van N., ook wel bekend als de horrortandarts.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hij zou tanden hebben getrokken die gezond waren, en stukjes van zijn instrumenten in het tandvlees van patienten hebben achtergelaten. De tandarts wordt verdacht van mishandeling, mishandeling met opzet en het oplichten van zorgverzekeraars, want hij deklareerde ook allerlei handelingen die hij niet had uitgevoerd. Correspondent Eveline Bijlsma is bij de rechtbank in Bourgogne en ze heeft een aantal slachtoffers van de 'horrortandarts' gesproken. "Het merendeel is nu nog steeds in behandeling bij een tandarts om hun gebit weer te laten restaureren na wat Van N. ermee heeft gedaan. Ze zijn kwaad, ze zijn getraumatiseerd, en ze kunnen eigenlijk niet wachten om hem vandaag voor de rechter te zien zitten. Er zijn er dan ook veel in de rechtszaal vandaag", zegt Bijlsma.

Gezonde kiezen trekken
De tandarts ging in veel gevallen op dezelfde manier te werk. "Hij gaf een heel zware verdoving en voerde vervolgens allerlei handelingen uit waarvan ze dat helemaal niet wisten. Sommigen dachten bijvoorbeeld dat hij een vulling aan het vervangen was, maar dan deed hij een wortelkanaalbehandeling. Dan haal je de zenuw uit een kies, die wordt daardoor heel zwak. Soms boorde hij heel veel weg zodat de wanden van zo'n kies heel dun waren. Dan hoef je maar op iets hards te bijten en hij breekt. Dan moesten ze terugkomen voor een kroon. Er zijn inderdaad ook delen van zijn materiaal achter in kiezen teruggevonden. Dat ging ontsteken. En wat hij ook bij veel mensen heeft gedaan is gewoon gezonde kiezen trekken zonder overleg. Dat deed hij dan ook echt met brute kracht", legt Bijlsma  uit.

Tien jaar cel
'De slager', zoals hij in Frankrijk wordt genoemd, hangt volgens onze correspondent een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd en een boete van 50.000 euro. "Het proces zal twee weken in beslag nemen, tien werkdagen. En de rechter gaat over het strafgedeelte ook gelijk uitspraak doen over twee weken", zegt Bijlsma. Intussen zit Van N. in de cel. Hij heeft psychische klachten en heeft meerder zelfmoordpogingen gedaan. Eveline Bijlsma: "Hij heeft via zijn advocaat al laten weten dat hij vindt dat hij dingen niet goed heeft gedaan. Maar hij vindt ook niet dat hij het monster is zoals hij in de media wordt afgebeeld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen