Nieuws17 nov '15 12:01

Wat heeft Afrika Nederland te bieden?

Auteur: Bas van Setten

Premier Rutte komt vandaag aan in Zuid-Afrika voor een ingekort bezoek. Vanwege de aanslagen in Parijs duurt zijn bezoek niet twee dagen, maar slechts één dag.

Mark Rutte en zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Jacob Zuma. Foto: ANP
Mark Rutte en zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Jacob Zuma. Foto: ANP

"Zuid-Afrika is naast Nigeria de grootste economie in Afrika, en daarnaast één van de snelst groeiende economieën", zegt Rob van Tulder, professor international business-society management aan de Erasmus Universiteit, en schrijver van het boek 'Doing business in Africa'.  

Nederlandse ondernemingen zitten over heel Afrika verspreidt, dus Rutte heeft veel te bieden, zegt Van Tulder. "Daarnaast valt er ook veel te halen. Afrika is namelijk het enige continent waar de bevolkingsgroei nog een beetje doorzet, de economie groeit en waar de grootste grondstofvoorraden van de wereld liggen."

 

Sectoren
"De sectoren landbouw en toerisme bieden veel kansen. Evenals grondstoffen zoals goud en andere mijnbouwproducten", zegt Van Tulder. Daarnaast scoren veel Afrikaanse landen zoals, Rwanda, Tanzania, Mozambique, Ivoorkust, Kongo en Ethiopië hoog in de lijstjes van snelst groeiende economieën. Van Tulder: "Dat betekent dat er veel mensen zijn die kunnen werken, en daarnaast een afzetmarkt vormen."

Een gemengd plaatje
Tegelijkertijd komen er ook veel vluchtelingen uit landen als Somalië, Soedan, Nigeria en Eritrea. Van Tulder: "We hebben dus een gemengd plaatje van Afrika."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen