Nieuws9 mrt '16 15:08

Limburg in de race om Einstein Telescoop

Auteur: Mark Hulstein

Sinds de eerste meting van zwaartekrachtsgolven staat de wetenschappelijke wereld op z'n kop. Er is een plan om een nieuwe telescoop te bouwen en Limburg wil deze telescoop naar de provincie halen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het zou duizend banen moeten opleveren, maar keerzijde is dat de complete kosten van het ding ongeveer een miljard euro zijn. "Het idee is dat de funding zou komen van de Europese Unie. En het zou inderdaad mooi zijn als de locatie van het project hier in Nederland zou zijn", zegt doctor Chris van den Brouck van het Instituut dat onderzoek doet naar zwaartekrachtsgolven, Nikhef.

Er wordt nu wellicht een bid gedaan in Nederland om de Einstein Telescoop te bouwen in Limburg. Hongarije en Sardinië zijn ook in de race voor de telescoop.

"Er zijn nu zwaartekrachtsgolven gedetecteerd. Maar dat was een eerste stap. Je kan nu een heel wetenschappelijk vakgebied uitbouwen. We staan echt aan het begin van een nieuw vakgebied in de natuurkunde en de astronomie", zegt Van den Brouck. Behalve dat het veel banen oplevert zal het volgens Van den Brouck ook veel "goede breinen" aantrekken van over de hele wereld.

In augustus wordt er in Parijs verder vergaderd over de locatie van de telescoop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen