Nieuws27 aug '15 16:45

Van Rijn kan zich in sommige kritiek van Ombudsman wel vinden

Auteur: Karlijn Meinders

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil er alles aan doen om nieuwe problemen met de persoons gebonden budgetten te voorkomen. En in een deel van de (verpletterende) kritiek van de afgelopen dagen kan hij zich wel vinden.

Eerder deze week schreef de Nationale Ombudsman een snoeihard rapport over de invoering van het nieuwe pgb-systeem. Politiek verslaggever Laurens Boven besprak de conclusies met de staatssecretaris. Van Rijn benadrukte in dat gesprek dat het pgb-instrument al ingewikkeld was. "Hij moest niet voor niets worden veranderd. We zeiden toen met zijn allen tegen elkaar: als we de pgb-regeling overeind willen houden, meoten we er wel voor zorgen dat hij fraudebestendig is en het geld gaat naar de mensen die het echt nodig hebben."

Simpeler
De veranderingen waren noodzakelijk, zegt Van Rijn dus. In een deel van de kritiek in het rapport van de Ombudsman kan hij zich wel vinden. "Hij had gelijk om te zeggen dat er dingen in de uitvoering niet goed zijn gegaan. Ik kan me ook vinden in de aanbeveling om na te denken over hoe het nog simpeler kan."

Uitvoeringsproblemen
Maar Van Rijn is het niet met hem eens dat hij niet op tijd de ernst van de situatie inzag. "Toen we zagen dat er misschien wel uitvoeringsproblemen zouden kunnen komen, hebben we in het belang van de burger gezegd: misschien kloppen de cijfertjes en papieren niet helemaal goed, maar we gaan er wel voor zorgen dat er betaald wordt. Dus we hebben eigenlijk een vrij harde ingreep gedaan in het systeem, met het oog op de bugethouder."

Preventief handelen
Van Rijn wil er de komende tijd alles aan doen om nog meer problemen met het pgb te voorkomen. "We moeten daarom zorgen dat de betalingen zoals deze nu zijn stabiel blijven en we moeten zorgen dat in de tweede helft van dit jaar de herindicaties van gemeenten goed verlopen. Daarom heb ik gezegd: laten we er met elkaar voor zorgen dat we dat niet allemaal aan het eind van het jaar doen, maar dat we dat een beetje verspreiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen