Nieuws23 mei '14 06:46

Liquidatie crimineel Amstelveen 'zat eraan te komen'

Auteur: BNR Webredactie

In Amstelveen is gisteravond Gwenette Martha doodgeschoten. De beroepscrimineel werd rond 22.00 uur neergeschoten op de Amsterdamseweg.

Een lokale restauranthouder vertelde "diverse salvo's'' te hebben gehoord. De man bevond zich op het moment van de schietpartij in zijn zaak, ongeveer 50 meter verderop. Hij vertelde hoe de politie al binnen enkele minuten op volle sterkte aanwezig was. Er zou onder meer een rennende man zijn opgepakt, maar het is onduidelijk of hij iets met de zaak te maken heeft.

In het gebied waren na de schietpartij veel politiemensen aanwezig. De Amsterdamseweg werd over ongeveer 200 meter afgezet. Agenten spraken met buurtbewoners en er werd een sporenonderzoek gestart.

Topcriminelen
Gwenette Martha staat bekend als een van Amsterdams 'topcriminelen'. Volgens Gerlof Leistra, misdaadjournalist bij Elsevier, werd de 39-jarige Martha vooral groot in de drugshandel en pleegde hij vanaf jonge leeftijd al een reeks overvallen. "Deze jongen wist dat hij zijn pensioen niet zou halen. Hij is vanaf zijn veertiende al in contact met de politie, en werd zelf in verband gebracht met diverse liquidaties. Het was een harde jongen, hij leidde een zeer gewelddadig leven. Nu is hij geëindigd op straat."

Volgens Leistra zat de liquidatie "eraan te komen". "De aanleiding voor deze moord zou een geschil tussen een aantal criminelen kunnen zijn. Ze hadden ruzie over een partij verdwenen cocaïne van 200 kilo in 2012 in Antwerpen. Een jeugdvriend van Martha werd in dat verband al in oktober 2012 doodgeschoten. Martha zelf is twee keer eerder ontsnapt aan een aanslag. Ik vind dat hij nog oud is geworden voor iemand met zijn reputatie."

Pas weer vrij
Martha was sinds kort weer op vrije voeten Hij werd in april nog vastgezet nadat in een auto waarin hij meereed twee wapens waren gevonden. Martha had zichzelf bij de politie gemeld toen hij erachter kwam dat zijn naam opdook in het onderzoek naar de wapens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen