Nieuws9 dec '15 20:14

College in het Engels: nuttig of niet?

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer Hogescholen en Universiteiten geven colleges in het Engels. Maar is dat ook nuttig? Daarover wordt vrijdag door experts in een rondetafelgesprek gediscussieerd in de Tweede Kamer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Redacteur Roos Abelman neemt een voorschot op de discussie. Voor veel studenten in het hoger onderwijs is het bittere noodzaak goed engels te spreken zegt Tiny van Boekel, hoogleraar aan de Universiteit Wageningen: "We bereiden onze studenten zo veel beter voor op hun internationale carrière."

Bijkomend voordeel is dat universiteiten studenten uit het buitenland kunnen krijgen. Je zou zeggen, alleen maar voordelen, toch is dat niet altijd zo volgens Taalkundige Pieter Muysken: "Het valt mij op hoeveel Nederlanders denken dat ze behoorlijk Engels kunnen, terwijl ze dat niet kunnen. Dat is ook meteen één van de nadelen van veel Engels in het onderwijs: ook veel docenten spreken maar matig Engels."

Als docenten slecht Engels spreken, gaat veel kennis verloren. Bovendien leren de studenten daarnaast ook nog eens slecht Engels. Op de Universiteit Wageningen geven ze al vijftien jaar les in het Engels en daar is over dit probleem nagedacht zegt Tiny Van Boekel. "We hebben als beleid dat onze docenten ook gelijk onderzoekers zijn. Dat onderzoek is internationaal van karakter, dus dat Engels hebben ze nodig. We geven ze ook de mogelijk om bij te spijkeren."

En dan rijst de vraag, is het ook noodzakelijk voor alle beroepsgroepen om goed Engels te kunnen? Premier Rutte kreeg veel kritiek op zijn Engels en dan vooral op zijn uitspraak. Dat kan beter, zeggen deskundigen. Had hij dit op de universiteit al goed tot zich genomen, dan had hij nu een voorsprong. Dat geldt voor meer beroepen, zegt Van Boekel: "Bijvoorbeeld als je wetenschapper wilt worden, of als je bij een groot internationaal bedrijf te werken komt, eigenlijk komt het overal van pas."

Kortom tegenwoordig zou iedereen Engels moeten spreken. Maar moet het altijd van het allerhoogste niveau zijn? Diederik Oostdijk, hoogleraar moderne Engelse letterkunde vindt van niet: "Als docent Engelstalige literatuur wil ik natuurlijk dat mensen met een fantastisch mooi accent praten en een brede woordenschat hebben, maar als je een product probeert te verkopen, is dat misschien juist dat het belangrijkste."

Soms kan het zelfs charmant zijn met een zwaar Nederlands accent te spreken. Mits je niet voorbij gaat aan je boodschap, zoals soms bij Louis van Gaal. Conclusie: Engels is voor de meeste universiteiten en studenten nuttig en noodzakelijk al hoef je het niet voor alle beroepen op het hoogste niveau te leren spreken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen