Nieuws14 mrt '16 17:31

Wetenschap: 'Laat oude literatuur op de lijst staan'

Auteur: Didi Levison

Wie herinnert zich hem niet: de literatuurlijst. Scholieren ploegen zich vaak met moeite door de stoffige teksten heen. Maar als het aan schrijver Kluun ligt, verdwijnt de lijst helemaal op de middelbare school. Wetenschappers pleiten juist voor het behoud ervan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nu moeten scholieren nog verplicht drie boeken lezen van voor het jaar 1880. Saai, vinden velen en helemaal niet nodig, zegt Kluun. Hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde Els Stronks vindt dat Kluun een punt heeft, maar ziet ook de meerwaarde van de oude teksten. "Om een oordeel te leren vormen over wat literatuur is moet je alles gelezen hebben, ook de oude teksten", zegt de hoogleraar.

Volgens Stronks missen kinderen bepaalde basiskennis als ze geen oude literatuur lezen: "Via teksten uit vorige eeuwen leren kinderen waar een land vandaan komt en waar het voor staat".

 

Maar ook Stronks geeft toe dat de teksten niet altijd even spannend zijn voor tieners anno 2016. "Wij moeten als wetenschappers meer aandacht besteden aan het interessant maken van de minder toegankelijke boeken. Dat kan met film, strips, beeld, theater of de mogelijkheden van nieuwe media".

Gerelateerde artikelen