'Gedoogbeleid softdrug moet opgerekt worden'
Het Nederlandse softdrugsbeleid is failliet en politiek Den Haag heeft het lef niet om dat onder ogen te zien. Dat zegt de kersverse burgermeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht.
Penn-te Strake wil dat er manieren worden gevonden om wiet legaal te telen. Ze meent al veel steun te hebben van collega's en die is volgens haar hard nodig. Nu richt ze zich tot de minister van Veiligheid en Justitie. "Ik vraag hem niet om in strijd met de wet te handelen, ik vraag alleen om erkenning van het probleem en benadruk de noodzaak om te komen met een oplossing."
Breder speelveld
Lambert van Nistelrooij zit voor het CDA in het Europees Parlement en heeft drugsbeleid in zijn portefeuille. Hij denkt niet dat dit vraagstuk op de Europese agenda hoort. "Je zult er niet verder mee komen. Zo'n voorzitterschap betekent dat er wetgeving moet komen en dat we ons daar aan moeten houden. Dat doen wij niet hier in Nederland: we gedogen. De meeste landen kijken naar Nederland en zien dat er een probleem is, maar dat los je op in Den Haag. Je kunt het speelveld breder maken, maar dat wil niet zeggen dat je zo dichterbij een oplossing komt."
Beleid herzien
Er zijn volgens Penn-te Strake verschillende opties om het beleid zo aan te passen dat de situatie verbetert. "Als het gedoogbeleid wordt opgerekt, dan zou je de teelt in de coffeeshops zelf kunnen reguleren. Een optie die aantrekkelijker is, zijn kleine social cannabis-clubjes waarin volwassen mensen telen ten behoeve van hun eigen recreatieve gebruik. Je moet het dan wel goed blijven handhaven."
Restrictief
Het CDA houdt vast aan een restrictief beleid, zegt Van Nistelrooij. "Het gaat om verboden middelen."