Nieuws28 sep '15 17:59

Stromend water gevonden op Mars

Auteur: Madelon Meester

Er is bewijs voor stromend water gevonden op Mars. Dat melden The Guardian en The New York Times.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daphne Stam, planeetonderzoeker aan de TU Delft, noemt het 'mooi nieuws'. "Een tijdje geleden zagen ze af en toe tijdens de lokale zomer op Mars al donkere strepen aan het oppervlak. Die donkere strepen leken veroorzaakt door water dat uit de wand barst van een helling en zo naar beneden stroomt, maar ze hadden tot dusver nog geen signatuur van dat water gevonden."

 

Leven
De volgende vraag is of er ook leven op Mars is. "Voor zover wij weten heb je voor leven water nodig", zegt Stam. "Dus als je ergens naar leven zoekt, moet je zoeken naar plekken waar water is. Misschien is er dus toch leven op Mars. Wel heel kleine organismen hoor. Je hoeft niet te verwachten dat je dieren ziet rondspringen, maar bacteriën zouden er wel kunnen leven."

Waar komt het vandaan?
Door de donkere strepen die aan het oppervlak van Mars gezien waren en het feit dat er eerder al ijs was gevonden op de planeet, werd er al langere tijd vermoed dat er ook vloeibaar water zou zijn, zegt Stam. De volgende stap is te kijken hoeveel water er vrijkomt en waar het vandaan komt. "Ze weten niet of er hele lagen van ijs zijn waar het vanaf smelt of dat het water van veel dieper uit de grond komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen