Nieuws25 nov '15 11:20Aangepast op 25 nov '15 14:05

Big Brother onder de motorkap: autobedrijven volgen je overal

Auteur: Jeroen Hoorn

Ongemerkt staan automobilisten steeds vaker data over hun rijgedrag af aan de fabrikant van hun auto. Wat autobedrijven met die gegevens doen? Niemand die het weet.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nieuwe auto’s zijn vaak voorzien van een dataverbinding, waarmee gegevens over het rijgedrag en de staat van de auto worden doorgegeven. Dat moet zorgen voor meer veiligheid en betere service: zo kun je een seintje krijgen als je auto aan onderhoud toe is, of kan je auto zelf een ambulance bellen bij een ongeluk.

Wantrouwig
De ANWB en buitenlandse zusterorganisaties waarschuwen in een gezamenlijke campagne voor de keerzijde: de privacy van de automobilist wordt mogelijk aangetast. Die waarschuwing is terecht, zegt hacker en beveiligingsdeskundige Arjen Kamphuis. “Tot voor kort waren we geneigd te geloven dat autobedrijven relatief nette partijen waren, maar na het Volkswagen-schandaal is het misschien handig een beetje wantrouwig te zijn.”

Gehackt
Wat autobedrijven met de gegevens doen is volstrekt onduidelijk, zegt Kamphuis. "Naar wie de data worden verstuurd, waar ze dat opslaan, wat ze ermee doen, of het wordt doorverkocht, of het gehackt kan worden, dat weten we allemaal niet. En waar de grens ligt tussen technische data voor onderhoud en je persoonlijke data over waar je je auto hebt geparkeerd: ook dat weten we niet."

Kamphuis vindt dat autobedrijven openheid van zaken moeten geven. Ook bepleit hij regels over wat wel en niet is toegestaan. Volgens de ANWB is 94 procent van de Nederlanders dat met hem eens.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen