Nieuws9 mrt '16 15:21

Dijkhoff: 'Nog geen afspraken over aantallen vluchtelingen'

Auteur: Mark Hulstein

In het principeakkoord tussen de Europese Unie en Turkije zijn nog geen afspraken gemaakt over hoeveel vluchtelingen de EU opneemt uit Turkse vluchtelingenkampen.

"Dat zullen we moeten bespreken", zegt staatssecretaris Dijkhoff tegen BNR. Volgens Dijkhoff zal het aantal vluchtelingen dat op legale wijze naar Europa komt door de deal "substantieel minder moeten zijn dan nu."

In het voorlopige akkoord hebben de EU en Turkije afgesproken dat voor iedere door Turkije teruggenomen Syriër, de EU een Syrische vluchteling uit een Turks vluchtelingenkamp zal opnemen. Maar om hoeveel vluchtelingen het in totaal kan gaan, is dus nog onduidelijk.

"Vreemd", oordeelt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Want doordat er geen aantallen zijn afgesproken kan elke politieke partij richting thuispubliek zeggen dat het een goede deal is voor ons. Maar op het moment dat Turkije bijvoorbeeld niet mensen tegenhoudt om het bootje in te gaan, dan betekent dat dat wij alleen maar mensen gaan opnemen uit Turkije. Maar dat Turkije zelf niks hoeft te doen. Dat kan natuurlijk niet."

Maar Dijkhoff heeft volgens verslaggever Jeroen Stans wel gezegd dat in het concept-akkoord met Turkije staat dat het land de stroom vluchtelingen vanaf de Turkse kust gaat indammen.

Drastische daling
De deal met Turkije moet volgens staatssecretaris Dijkhoff zorgen voor "drastische daling" van het aantal asielaanvragen in Europa. En dat leidt volgens de staatssecretaris ook voor veel minder vluchtelingen die zich in Nederland melden. "Ik schat het maar voorzichtig in. Je zou sowieso op minder dan de helft moeten uitkomen voor Nederland." Het kabinet verwacht dit jaar 58.000 nieuwe asielzoekers in Nederland. Een halvering daarvan is volgens Dijkhoff nog steeds geen "goed aantal".

Waar Dijkhoff de halvering op baseert is niet duidelijk. De deal is nog niet volledig rond. De komende weken worden de details van de afspraken tussen de EU en Turkije nog besproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen