Nieuws25 aug '12 16:33

Rutte haalt uit naar socialisme

Auteur: Harmen Simon Teunis

VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft tijdens het verkiezingscongres van zijn partij flink uitgehaald naar het socialisme.

Sommige socialisten denken ten onrechte socialisme hetzelfde is als sociaal zei Rutte zaterdag tijdens het congres in Rotterdam. "Wat is er sociaal aan de rekening doorschuiven naar de toekomst?", hield Rutte zijn gehoor voor.

Roemer in het torentje een nachtmerrie
BNR-politiekverslaggever Hans Verbeek voorspelde al dat Rutte zijn pijlen zou richten op het socialisme en de SP in het bijzonder. "Niet om zetels weg te pakken, maar om de tegenstellingen in de partijpunten te benadrukken." Rutte zei ook eerder al dat het een nachtmerrie wordt wanneer Roemer in het torentje zit."

Piramidespel
Volgens Rutte spelen de socialisten een "politiek piramidespel". De pijn komt dan misschien wat later, maar wel heviger, voorspelde de VVD-leider. Hij sprak van een boemerang die keihard terugkomt.

Den Uyl
De VVD-leider noemde als afschrikwekkend voorbeeld van socialistisch beleid het kabinet van PvdA-premier Joop den Uyl in de jaren '70. "Dat willen we liberalen nooit meer.''

Rutte waarschuwde de kiezers dat moeilijke maatregelen onvermijdelijk zijn. Wie daar bang voor is, moet niet op de VVD stemmen. Hij of zij kan dan beter bij vrijwel elke andere partij terecht.

Socialisme als boemerang
Na het congres zei Rutte te vrezen dat SP, PvdA en GroenLinks na 12 september het voortouw krijgen bij de kabinetsformatie en hij wil Nederland daar voor waarschuwen. `Socialisme is als een boemerang. Dat gaat razendsnel voorwaarts maar je krijgt de klap extra hard in je gezicht terug."

Als de socialisten de macht hebben dan is uiteindelijk iedereen gelijk, betoogde Rutte. `Want dan is iedereen arm. Socialisten maken de welvaart kapot."

Belangrijkste keuze ooit
Volgens Rutte staat Nederland voor de belangrijkste keuze ooit op 12 september. Een keuze tussen het liberalisme en het socialisme. Zijn opvallend korte speech, volledig uit het hoofd, gebruikte hij verder om te vertellen over zijn achtergrond en om de ruim 1500 aanwezige VVD'ers op te peppen.

Rutte mengde zich tot aan zaterdag niet in de campagne. Hij heeft zondag zijn eerste lijsttrekkersdebat, waar hij Emile Roemer (SP), Geert Wilders (PVV) en Diederik Samsom (PvdA) treft. In de peilingen is de VVD in een verwoede strijd met de SP om de eerste plaats.

Gerelateerde artikelen