Nieuws26 aug '12 22:09Aangepast op 28 aug '12 15:26

Rutte en Wilders bekvechten over Europa en hypotheekrenteaftrek

Auteur: Melvin Captein

In het lijsttrekkersdebat van vanavond geven Geert Wilders, Mark Rutte, Emile Roemer en Diederik Samsom hun visie op onder andere Europa, de zorg en het begrotingstekort. Een overzicht.

Zorgkosten kosten kopzorgen
De afweging of een ingrijpende medische behandeling nog zin heeft als de levensverwachting er nauwelijks op vooruit gaat, is in eerste instantie een kwestie tussen patiënt en arts.

Over deze kwestie lopen de opvattingen van de vier lijsttrekkers die in het premierdebat van RTL met elkaar de degens kruisen niet erg uiteen. Wel zijn PVV-voorman Geert Wilders en SP-leider Emile Roemer uitgesprokener dan premier Mark Rutte en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom, die pleiten voor een breder, medisch-ethisch debat.

Over hoe de zorg betaalbaar moet blijven lopen de meningen verder uiteen. Samsom en Roemer leggen de oorzaak van de forse stijging van de zorgkosten in eerste instantie bij de marktwerking in de zorg.

"Uiteindelijk moet je wel zorgen dat de kosten omlaag gaan", zegt Samsom. "Dat kan als je de marktwerking weghaalt. Nu wordt er per behandeling betaald, en daardoor schieten de kosten omhoog."

"Ik wil dat ziekenhuizen samen gaan werken. Ik wil eerlijke premies. Zo krijg je goede  zorg voor een goede prijs." Eerlijke premies? Dat bekent wat hem betreft dat mensen die meer verdienen hogere premies moeten betalen. "Het gaat om eigen vermogen van boven de ton, dan moet je meer betalen."

"De kosten in de zorg zijn flink omhoog gegaan omdat u de marktwerking hebt geïntroduceerd. Het is een én én verhaal dat we eerlijk moeten vertellen. We moeten zo eerlijk zijn om te zeggen dat het allemaal meer gaat kosten", zegt Roemer.

En daarin past wat hem betreft geen verhoging van de eigen bijdrage. "Het is een collectieve voorziening. Op het moment dat je zegt dat mensen het zelf moeten gaan betalen dan krijg je een tweedeling."

Wilders ziet uiteindelijk het meeste heil in het snijden in de managementlagen in de zorg. "De heer Rutte fietst een beetje weg van wat hij heeft afgesproken met zijn Kunduz-vrienden. Bij Achmea verdienen 5 mensen van de raad van bestuur 5 miljoen euro. Dat kun je vergelijken met 2.000 heupoperaties.

"Ik vind het onfatsoenlijk om de mensen te pakken en de bestuurders met 7 miljoen naar huis te sturen. Pak de verspilling in de zorg aan. De helft kun je zo op straat zetten. Verplegers kunnen prima hun werk doen. Wij gaan er niet in mee."  

Europa en de tandenfee
Zoals gebruikelijk zet PVV-leider Geert Wilders zich flink af tegen Europa. Volgens hem verkwanselt Rutte de belangen van het land door "blanco cheques'' te geven aan landen als Griekenland en Spanje, terwijl burgers hier opgezadeld worden met "asociale bezuinigingen''. "U laat Nederland bloeden om de Grieken te helpen. U gelooft vermoedelijk ook nog in de tandenfee.''

VVD-leider en premier Mark Rutte vindt op zijn beurt dat Wilders spelletjes speelt met de banen en pensioenen van Nederlanders door zijn pleidooi de Europese Unie de rug toe te keren en eurolanden financieel niet te hulp te schieten. "Dat is dodelijk voor Nederland, voor banen en pensioenen''. Volgens Rutte probeert Wilders alleen maar kiezers te winnen met "een schadelijk verhaal''. De PVV-leider verkoos bij de val van het kabinet dit voorjaar ook al het partijbelang boven het landsbelang, aldus Rutte.

Wilders vindt het onbegrijpelijk dat Rutte gelooft dat het geleende geld aan Griekenland nog terugkomt. Rutte zei overigens dat hij niet nog eens extra wil betalen als Griekenland zich niet aan de afspraken houdt.

Wilders bekritiseert eveneens SP-leider Emile Roemer die hij "de grootste eurofiel'' noemt. Volgens hem wil de SP op termijn een politieke unie in de EU. Ook is de partij er voorstander van dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties opkoopt van noodlijdende eurolanden.

Economie en de straf op succes
Bij de discussie over het aflossen van het begrotingstekort staan Rutte en Roemer lijnrecht tegenover elkaar. Volgens Rutte zet Roemer een "straf op succes" met zijn plan voor extra belastingen op salarissen boven de 150.000 euro. "Voor mij is het een belastingparadijs als de belsting laag is, voor Roemer als de belasting hoog is. De belastingdruk is in Nederland al hartstikke hoog. Nergens zit je zo snel in een hoge schaal." Volgens Rutte drukt de maatregel ondernemers de kop in. "Mensen verlaten daardoor het land. 300 miljoen ga je er dus niet mee ophalen."

Roemer reageert fel op de aantijging van Rutte. "Blijkbaar mogen leraren en agenten wel jarenlang op de nullijn worden gehouden. Ik vind het heel normaal dat de allerhoogste inkomens meebetalen. We moeten werk en inkomen beter gaan verdelen."

Rutte stelt verder dat Roemer met het verhogen van uitkeringen mensen "gevangenen van de eigen uitkering" maakt. "Dat is niet sociaal, maar werkt asocialiteit in de hand." Roemer beroept zich op het feit dat er "per dag 200 mensen ontslagen worden". "Onder uw bewind is de armste tien procent armer geworden en de rijkste tien procent rijker geworden. We moeten dus wel investeren in zekerheid."

Wilders ziet de oplossing voor het begrotingstekort vooral in het snijden in de "dikke, vette overheid". "We moeten bezuinigen op ambtenaren, ontwikkelingshulp, op hulp aan Europa. Dat geld moet naar de burger."

Gebekvecht over hypotheekrenteaftrek
De discussie over de hypotheekrenteaftrek ontaardt in een welles-nietes spel tussen Wilders en Rutte. Die laatste stelt dat Wilders tijdens het Catshuisoverleg in maart en april instemde met het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek.

"U lijkt weer op Jackal and Hyde", zegt Wilders tegen Rutte, wanneer die zegt te gaan strijden voor behouden van de hypotheekrenteaftrek. "Met uw Kunduz-vriendjes kwam u nog overeen om de hyptotheekrenteaftrek aan te pakken", opent Wilders de aanval. Rutte kan niet achterblijven en wijst erop dat Wilders tijdens het Catshuis-overleg in april ook bereid was te snijden in de omstreden aftrek."

"U liegt", is het antwoord van Wilders, dat niets aan onduidelijkheid te wensen overlaat. "Het was juist één van mijn redenen om het Catshuis te verlaten", beweert de PVV-leider, duidelijk tot groot ongenoegen van Rutte.

Wilders' oud-partijgenoten Jhim van Bemmel en Marcial Hernandez melden daarna op Twitter dat hun voormalig leider wel akkoord op dit punt.

And the winner is...
Volgens de kijkers thuis is Diederik Samsom (PvdA) de grote winnaar van het debat. 51 procent van de kijkers vindt hem de beste spreker. Samsom wordt gevolgd door Mark Rutte (34 procent), Geert Wilders (9 procent) en Emile Roemer (6 procent).

Ook de debatexperts van het Nederlands Debat Instituut zijn van mening dat Samsom op debattechnisch gebied de voornaamste uitdager is geweest van premier Rutte. Daar waar Roemer en Wilders zich met name profileerden als oppositieleiders wist Samsom op succesvolle wijze een redelijk alternatief te bieden voor het verhaal van de premier, aldus de experts. Op Twitter werd vooral de genuanceerde en rustige toon van Samsom geroemd.

Gerelateerde artikelen