Nieuws11 aug '12 10:35Aangepast op 11 aug '12 14:22

Crisis treft nu ook hogeropgeleiden

Auteur: Fleur de Bruijn

Nu de economische crisis voortduurt, worden ook hogeropgeleiden uit de middenklasse steeds vaker werkloos.

Dit schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Volgens de krant worden steeds meer Nederlanders de dupe van de crisis die vijf jaar geleden begon in de VS. Terwijl daar de werkloosheid snel steeg tot boven de 10 procent, bleef in Nederland, ondanks de banken- en de eurocrisis, de werkloosheid nog lang laag; we hadden genoeg reserves. Maar nu beginnen de crisisjaren hun tol te eisen. En niet alleen lageropgeleiden zijn daarvan de dupe, schrijft NRC.

"Ook hogeropgeleiden uit de middenklasse raken hun banen bij banken en adviesbureaus kwijt. Een grote groep zelfstandigen, die in de jaren voor de crisis profiteerde van de stijgende welvaart, moet het met veel minder opdrachtgevers doen en ziet de bodem in zicht komen."

Massa-ontslagen
Het massa-ontslag bij DSM is voor Trouw reden om het aantal ingrepen bij grote werkgevers op een rij te zetten. Volgens de krant is het vet op botten van het Nederlandse bedrijfsleven opgedroogd. Bij banken verdwijnen duizenden banen: bij Rabobank 3000, bij ABN Amro 2350 en bij ING 2700. En ook in de industrie gaat het moeizaam, schrijft Trouw. Naast DSM moeten ook Philips (1400) en KPN (5000) fors snoeien.

Volgens Trouw hebben Nederlandse bedrijven in de goede jaren voor de crisis een goede buffer op kunnen bouwen, waardoor de werkloosheidscijfers steeds meevielen, maar kan bij een volgende negatieve schok de werkloosheid sterk oplopen.

Voedelbanken
De negatieve invloed van de crisis wordt ondersteund door cijfers van Voedselbanken Nederland. Die organisatie spreekt tegenover NRC van een dramatische groei: het aantal gezinnen dat afhankelijk is van de dagelijkse voedselpakketten steeg van ruim 10.000 in 2007 naar 26.000 nu.

Weinig vertrouwen
Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat eind juni werd gepubliceerd, bleek dat Nederlanders weinig vertrouwen hebben in een snelle afloop van de crisis. De meeste Nederlanders verwachten dat de economische situatie de komende jaren zal verslechteren. 60 procent houdt rekening met minder werk, minder bestedingen, stijgende prijzen en een verder stagnerende huizenmarkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen