Nieuws1 feb '13 17:05

Breivik doet aangifte wegens marteling

Auteur: Anne-Greet Haars

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft aangifte gedaan tegen de Noorse minister van Justitie en de directeur van de gevangenis waarin hij vast zit.

Volgens Breivik wordt hij psychisch mishandeld en langdurig geïsoleerd. De Noor zegt dat zijn behandeling in strijd is met de Noorse grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

"Het maakt niet uit welke misdaad je hebt begaan: je moet niet worden onderworpen aan vernederende behandeling waar geen rechtvaardiging voor is", aldus Breivik's advocaat Tord Jordet.

Eigen trainingsveld
De Noor wordt voor zijn eigen veiligheid weggehouden van andere gevangen. Daarom zit er bij zijn cel een eigen trainingsveldje, waar hij elke dag één uur naar toe mag. Volgens Breivik wordt hij echter amper buiten gelaten.

Veroordeling
Breivik werd in augustus veroordeeld tot de maximale celstraf van 21 jaar. Die straf kan steeds met 5 jaar worden verlengd als hij nog als een gevaar voor de samenleving wordt gezien. Hij wilde naar eigen zeggen Noorwegen met de aanslagen beschermen tegen een grote toestroom van moslims. De sociaaldemocratische regering in Oslo en de sociaaldemocratische jongeren op Utøya waren voor hem legitieme doelwitten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen