Nieuws2 apr '15 12:42

Napoleon-verzamelaar: veiling haarlok is overspannen gedoe

Auteur: Pieter van den Akker

Een haarsnipper van Napoleon gaat vandaag onder de hamer. Veilinghuis Catawiki veilt 4 millimeter haar van de Franse keizer. Verzamelaar Patrick Buch ('ik denk dat ik een chemisch huwelijk heb met Napoleon') laat het lokje toch schieten: "Ik vind het echt overspannen gedoe."

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Volgens Buch, al ruim dertig jaar Napoleon-verzamelaar, bestaat er geen twijfel over de echtheid van het haar. "Ik weet waar dat haarlokje uiteindelijk vandaan komt. Het is verknipt en in indrukwekkende lijsten aangeboden. Als u naar Historicalhair.com gaat, ziet u hele rijen aangeboden. Ook van Marilyn Monroe, John F. Kennedy en dat soort mensen."

Daar is zeker markt voor, beaamt Buch. Wat dat nou doet, zo'n lokje van de keizer? "Hij stond vandaag nog op 2200 euro."
 

Steek van 3 miljoen euro
Natuurlijk zijn er nog genoeg dingen waarmee Buch ('ik had het waarschijnlijk heel goed met Napoleon kunnen vinden' - zie video) zijn collectie wil verrijken. Probleem is alleen dat heel veel niet te koop is. "Laatst is een steek geveild voor meer dan 3 miljoen, maar dat is once in a lifetime. Dat blijft bij een jongensdroom."

Hopen op dood van andere verzamelaars
Op de vraag waar zijn fascinatie voor Napoleon (1769-1821) vandaan komt, antwoordt Buch: "Die is ergens in het najaar van 1979 begonnen. Dat is lang geleden hoor." Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe aanwinsten voor zijn verzameling. "Je houdt heel veel in de gaten en je bouwt een enorm netwerk op over de hele wereld, van handelaren en verzamelaars. Je kunt verzamelen als een andere verzamelaar dood gaat. Daar hoop je ook op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen