Nieuws30 okt '11 20:35

Jacht op geroofde Libische kunstschatten

Auteur: BNR Webredactie

Libische kunstschatten die in Benghazi zijn gestolen tijdens de revolutie, worden verhandeld op rommelmarkten en in het buitenland.

De opgedoken delen van een grote collectie antieke munten, juwelen en borstbeelden zijn gestolen uit een betonnen bankkluis,. In totaal werd een hoeveelheid van 8000 stukken gestolen toen het aangrenzende kantoor van de geheime dienst in brand was gestoken. "Het is een ramp'', zegt Yussuf ben Nasr, directeur antiquiteiten van de historische stad. "Het zijn onbetaalbare nationale schatten, stukjes geschiedenis die verloren zijn.''

De collectie bevatte onder meer gouden en zilveren munten met islamitische kalligrafie en verzen van de Koran. Libië heeft veel Griekse en Romeinse ruïnes. Benghazi is gebouwd op de plaats waar de oude Grieken de stad Euesperides bouwden in de 6e eeuw voor Christus.

Politie ingeschakeld
Ben Nasr heeft de politie en zelfs de scouting ingeschakeld in de zoektocht naar de kunstschatten, waaronder recent ontdekte mummies uit het zuiden. Inmiddels is een deel van de collectie volgens Ben Nasr weggesmokkeld naar het buitenland.

Grootste roof
De Britse archeoloog Paul Bennett, specialist in Libische kunst, spreekt over de grootste roof die hij kent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen