Nieuws19 sep '11 14:31Aangepast op 19 sep '11 14:56

Duur schilderij blijkt nep

Auteur: BNR Webredactie

Een schilderij dat ruim een jaar geleden op een veiling in Peking 72,8 miljoen yuan (8,3 miljoen euro) opbracht, is niet van de gerenommeerde kunstenaar Xu Beihong, maar het werk van een student aan de kunstacademie in de Chinese hoofdstad.

Dat zegt een groep afgestudeerden van die opleiding in een open brief die op diverse onlinefora is gepubliceerd.

Volgens de kunstenaars is het schilderij 'Het lichaam van mevrouw Jiang Biwei' in 1983 geschilderd, 30 jaar na Xu's dood. ,,Weinig schilderijen zijn voor onze klas zo vertrouwd als dit. Het is een oefening in het klaslokaal, dat een van ons heeft gemaakt. Wij kunnen niet zeggen wie dat was, maar velen van ons hebben tekeningen van school thuis liggen'', aldus de kunstenaars.

Dezelfde naakte vrouw
Bij de brief staan schilderijen afgebeeld waarop dezelfde naakte vrouw prijkt, afgebeeld vanuit verschillende hoeken. Volgens de schrijvers gaat het om een meisje dat van het platteland naar Peking trok om geld te verdienen. Zij zeggen dat ze zeer van haar figuur onder de indruk waren.

Het veilinghuis dat het schilderij onder de hamer bracht, wilde niet reageren. Xu (1895-1953) geldt als een pionier op het gebied van olieverfschilderijen, maar is het bekendst door zijn tekeningen van paarden en vogels. Zijn tekening 'Galopperend paard' bracht in november 17 miljoen yuan op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen