Waar komen wij Europeanen vandaan?
Een nieuwe studie naar de oorsprong van de Europese mens komt tot een heel andere conclusie dan wat tot nu toe altijd werd gedacht. Europeanen zijn waarschijnlijk geen afstammelingen van gemigreerde boeren uit het Nabije Oosten 5.000 tot 10.000 jaar geleden.
Dat schrijven wetenschappers woensdag in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Waar we dan wel precies vandaan komen, is nog onbekend.
"Ik zou zeggen: laten we de bal terugleggen op de middenstip", zegt onderzoekersleider Christian Capelli van de Universiteit van Oxford.
De meeste wetenschappers baseren hun research op informatie die niet zo betrouwbaar blijkt te zijn als werd gedacht, constateerde Capelli.
Archeologische vondsten tonen aan dat de moderne mensen zo'n 40.000 jaar geleden voor het eerst Europa binnentrokken. Ze overleefden 20.000 jaar geleden de ijstijd door zich terug te trekken in Zuid-Europa, waar het een stuk warmer was.
Van jagers- verzamelaars naar boeren
Slechts een paar duizend jaar nadat de Europeanen waren geherhuisvest werden het ineens boeren, in plaats van jager- verzamelaars. De oorzaak van deze switch is nog steeds niet duidelijk en onderwerp van een verhit debat. Met het bestuderen van genetische kenmerken op ons DNA proberen wetenschappers nu achter de waarheid te komen.
De onderzoekers van Oxford deden een steekproef onder meer dan 4500 mannen uit Europa en West-Azië om het Y-chromosoom te onderzoeken. Dit deel van het DNA zou namelijk amper vervormd zijn tijdens de evolutie van de mens.
Niet betrouwbaar
Helaas: uit het onderzoek bleek dat een deel van het Y-chromosoom minder betrouwbaar is dan gedacht voor het schatten van de leeftijd van zogenoemde genetische lijnen:
Op deze gronden beweren de onderzoekers dat de analytische hulpmiddelen die nu worden gebruikt, niet geschikt zijn voor de datering van het gen. De vraag blijft dus, waar wij Europeanen vandaan komen...