Kunnen homostellen straks ook in Ierland trouwen?
De Ieren stemmen vandaag in een referendum over het homohuwelijk. Peilingen voorspellen een winst voor het ja-kamp, en daarmee zou Ierland het eerste land worden waar kiezers in een referendum voor het homohuwelijk stemmen.
En dat terwijl in katholiek Ierland homoseksualiteit tot 1993 nog illegaal was, vertelt correspondent Lia van Bekhoven. "Het debat woedt al maanden, met de tegenstanders vanaf het begin in de minderheid. Nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar dat Ierse bestuurders zouden rondlopen met een ja-stem op hun revers. Mensen zoals premier Enda Kenny bijvoorbeeld, die nu zegt: Het moet een dag zijn waarop we ja zeggen tegen inclusie, tegen rechten, tegen liefde, tegen gelijkheid."
Status kerk
In het Ierland waar Senator David Norris opgroeide was homoseksualiteit zo'n vreselijke misdaad dat de katholieke kerk verbood erover te praten. "Toen ik opgroeide werd er niet over gesproken",vertelt hij. "De kerk zei dat christenen het er absoluut niet over mochten hebben. Maar de kerk heeft al veel gezag verloren. Ze vochten eerder al tevergeefs tegen voorbehoedsmiddelen en echtscheiding. Het gaat hun niet om gelijke rechten, maar de macht van de kerk."
Humoristisch
Voor veel anderen gaat het natuurlijk juist wel om die gelijke rechten. De campagne, waar ook Stephen Fry aan meewerkte, was humoristisch neergezet. Fry zelf zei bijvoorbeeld niet per se voor het homohuwelijk te zijn, om lachend te vervolgen: "maar mijn man wel". Misses Brown, Ierlands populairste tv-moeder (gespeeld door Brendan O'Carroll, een man) deed ook een duit in het zakje. "Het huwelijk is niet makkelijk, verandering is niet makkelijk en de wet veranderen is nog moeilijker. Maar we hebben het eerder gedaan, en de wereld verging niet. Elke generatie krijgt een kans om een grote verandering in gang te zetten, dat kunnen jullie nu doen door te stemmen."