Nieuws17 mrt '16 00:17

Hoe komt iemand eigenlijk aan een IS-vlag?

Auteur: Karlijn Meinders

Bij het dode lichaam van de dinsdag in Brussel doodgeschoten terreurverdachte is een vlag van IS gevonden. Maar hoe kom je eigenlijk aan zo'n vlag? Redacteur Jesse Pinster probeerde het uit.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er komen regelmatig verzoekjes binnen voor de vlag, maar John Deeves, oprichter Wereldvlaggen.nl, is niet van plan om voor iemand een IS-vlag te maken. "Het is een terroristische beweging" en daar wil hij niet aan meewerken. 

Ook andere vlaggenmakers laten weten dat ze geen IS-vlaggen willen maken. En dat terwijl ze in 2014 nog gewoon in de winkel hingen. Maar volgens de bewuste verkoper, de Bazaar, is dat niet waar. Dat berustte allemaal op een misverstand zegt een woordvoerder. Het waren geen IS-vlaggen maar gebedsvlaggen. 

Maar waar zouden mensen die zo'n vlag thuis hebben hangen dat ding dan nu nog vandaan halen? En mag je ze wettelijk gezien eigenlijk maken, of in je bezit hebben? Advocaat Andre Seebregts: "Als het hebben van de vlag het enige is, dan is dat geen probleem. Maar stel je wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie, dan kan het meewegen als bewijs."

Dan is er ook nog de aankoop. In Nederland lijkt niemand ze dus aan te bieden, maar een Amerikaanse webshop heeft tussen de nazi-vlaggen ook een IS-vlag hangen. En er is volgens de webwinkel een organisatie die er heel veel koopt: het Amerikaanse leger, voor als ze personeel trainen in anti-terreur operaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen