Nieuws22 jul '15 17:43

Op Groningen kun je bouwen

Auteur: Didi Levison

Groningers gaan de aardbevingen te lijf met tril- en beefbestendige huizen. De bouw van het eerste huis gaat vandaag van start. Onder andere een massief houten constructie en gewapend beton moeten het nieuwe huis beschermen tegen scheuren en verzakkingen.

De bouw kan beginnen
De bouw kan beginnen

BNR-verslaggever Renee van Heteren reisde af naar Delfzijl en sprak met toekomstig bewoner Arie Brenters. Het nieuwe huis wordt naast zijn huidige huis gebouwd, een boerderij uit 1890. “Ik was hier liever blijven wonen, maar deze historische huizen zul je nooit aardbevingsbestendig kunnen maken en ze blijven schade houden.”  Om de ergste aantasting weg te poetsen wordt de negentiende-eeuwse boerderij volledig gestut.

De NAM moedigt aan om alle (nieuwe) huizen aardbevingsbestendig te maken. Brenters moet de bouw van de nieuwe woning zelf betalen, maar de aanpassingen worden vergoed door de NAM. Deze vergoeding kan oplopen tot maximaal 30.000 euro. “In het nieuwe huis worden verzwaringen toegepast waardoor de muren niet kunnen scheuren en het hele huis meebeweegt met de trillingen. De constructie bestaat uit houten massiefbouw, dat is lichter en minder gevoelig voor bevingen.”

 

Over ongeveer vier tot vijf maanden verwacht Brenters zijn nieuwe woning te kunnen betrekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen