Nieuws6 nov '14 14:16

Nederlandse visser grootgebruiker van Britse quota

Auteur: BNR Webredactie

Greenpeace maakt zich zorgen over de toenemende machtspositie van Nederlandse vissers in de Britse wateren. Het Landbouw Economisch Instituut ziet er geen kwaad in. "Alles is te koop."

Bijna de helft van de Britse visquota wordt door buitenlandse bedrijven opgevist, waaronder veel Nederlandse. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenpeace. En dat vinden de actievoerders gevaarlijk, omdat de kleine lokale vissers in de verdrukking brengt.

De Cornelis Vrolijk vaart bijvoorbeeld onder Britse vlag. Op papier, want dit in de praktijk is de trawler van een Nederlandse reder. Het grote schip van 100 meter lang slokt in zijn eentje zes procent van het Britse visquotum op, zegt Pavel Klinkhamers van Greenpeace.

"De reders hebben een belang in zoveel mogelijk quotums te krijgen en dat kunnen ze doen door dochterbedrijven in het buitenland op te richten en ook schepen met een buitenlandse vlag te laten varen."

Niet alleen in Brittannië
Nederland is dominant op de wereldzeeën. We vissen niet alleen op Britse quota: er varen ook schepen onder de vlag van Litouwen, Frankrijk en Duitsland. "Nederlandse reders hebben vanaf de jaren 80 goed rondgekeken binnen Europa", zegt visserij-econoom Kees Taal van het Landbouw Economisch Instituut.

"Nederland had op dat moment te weinig quota om de vissersvloot goed te laten varen en die ondernemers hebben toen geïnvesteerd in vangrecht in het buitenland. Dus die hebben quota aangekocht in Europa om te blijven vissen."

Effectief
De Nederlandse vissers hebben hun voorsprong doordat ze al lang geleden hebben besloten te moderniseren, zegt Taal. Daardoor zijn ze ook buitengewoon efficiënt. "Zij verzorgen de vangst, de verwerking, de opslag, de handel en de distributie van de vis zelf. Ze leveren tot aan de consument toe. Ze hebben aan ketenintegratie gedaan en dan is het zaak dat je op grote schaal handelt. Als je het op kleine schaal doet ben je geen rendabel bedrijf."

'Niets mis mee'
Greenpeace ziet het allemaal met lede ogen aan. Zij pleiten ervoor om meer quota toe te wijzen aan kleine vissers, zodat die niet zo zwaar onder druk komen te staan. Maar volgens Taal gaat het allemaal netjes volgens de regels.

"Engelse vissers hebben hun visrechten links laten liggen. In principe is alles te koop in deze wereld dus als iemand iets wil kopen op het gebied van rechten, dan kan dat. Dat gebeurt in Nederlanders ook door buitenlandse ondernemers. Er is volledig op een legale manier gehandeld dus ik zou niet weten wat daar mis mee is."

Hollands glorie, zou je kunnen zeggen. Maar Greenpeace ziet vooral een machtsconcentratie en vreest voor machtsmisbruik.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen