Nieuws30 nov '15 11:09Aangepast op 3 dec '15 13:39

Ebolalanden zitten te springen om geld

Na de ebolacrisis zitten de zwaarst getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone te springen om investeringen. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking organiseert daarom vandaag een congres voor potentiële investeerders van vijftig projecten.

ANP
ANP

Het congres vindt plaats in het World Forum Den Haag.

Volgens Hans Docter, de Nederlandse ebola-gezant en ambassadeur van onder meer Ghana, Liberia en Sierra Leone kunnen deze landen een kickstart gebruiken: "Vóór de ebolacrisis was Sierra Leone bijvoorbeeld even in 2013 het snelst groeiende land ter wereld, maar deze groei ligt tegenwoordig op een percentage dat beter bij Nederland past. "

 

Corruptie
Makkelijk is het zakendoen in deze landen echter niet. Veel ondernemers klagen over bureaucratie en corruptie. Iets gedaan krijgen van een ministerie is bijvoorbeeld bijna niet te doen zonder persoonlijke contacten.

In tegenstelling tot het zakendoen met kleine ondernemers, lijkt er in de omgang met grote investeerders wél iets veranderd. Volgens Jorim Schraven, directeur innovatie bij ontwikkelingsbank FMO, hebben deze landen geleerd beter om te gaan met internationale financiers: "Afrikaanse overheden schakelen vaker professionele adviseurs in die helpen bij onderhandelingen."

Niet makkelijk
Volgens Docter is het niet makkelijk om zaken te doen in deze landen: "Je moet er echt voor gaan als je in die landen investeert. Als je ervoor gaat en je kijkt naar de lokale context, kun je daar echt goed zaken doen. Je moet er wel de juiste mensen op zetten die weten hoe je in zo’n omgeving waar niet alles perfect geregeld is, tóch iets kan realiseren waar je winst op maakt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen