Nieuws1 jul '13 11:28

Kleinzoon Cousteau gooit er nog een schepje bovenop

Auteur: Marjan van den Berg

Fabien Cousteau, kleinzoon van de beroemde onderzoeker Jacques Cousteau (1910-1997), gaat 31 dagen onder water werken in een laboratorium in de Atlantische Oceaan. Als het hem lukt, verbreekt hij het record van zijn opa.

Jacques Cousteau deed 50 jaar geleden 30 dagen lang onderzoek onder water, in de Rode Zee bij Sudan.

Fabien (45) zal samen met vijf teamleden de effecten van het leven onder water op het lichaam meten. Ook gaat hij vissen tellen, vervuiling in kaart brengen, experimenteren met technieken om koraal te laten groeien en nieuwe onderwatermotorfietsen uitproberen. Het onderzoek begint op 30 september.

Het laboratorium Aquarius van ongeveer 13 kubieke meter wordt geplaatst op een zandheuvel in de buurt van koraalriffen, op een diepte van ruim anderhalve kilometer. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het laboratorium eerder gebruikt om astronauten te laten wennen aan afzondering en gewichtloosheid.

Extreme diepte
Volgens Erwin Helderman, hoofdinstructeur bij  het Nationaal Duikcentrum, is vooral de combinatie van deze lange duur en de grote diepte opvallend. "Het gebeurt regelmatig in de industrie dat er tot 28 dagen op grote dieptes gewerkt wordt. Geen anderhalve kilometer, maar toch zeker een paar honderd meter. Dus het gebeurt wel, alleen die extreme diepte met die tijd gebeurt niet, nee."

Op anderhalve kilometer diepte is de druk enorm, zegt Helderman. Cousteau zal te maken hebben met systemen die de druk en de samenstelling van de lucht op peil houden. Storingen kunnen erg slecht uitpakken. "Alle risico's die daarmee gepaard gaan, zijn best wel aanwezig. En op het moment dat het mis gaat, gaat het natuurlijk ook meteen goed mis."

Nieuwe dingen
Hoe gevaarlijk ook, het initiatief is volgens Helderman zeker de moeite waard. "Er zullen heel veel nieuwe dingen naar voren komen, niet alleen voor het leven in die kamer, maar ook voor de wereld die hij onderzoekt."

Enkele beroemdheden zullen de wetenschappers een bezoekje brengen om aandacht te vragen voor het onderzoek, onder wie de Britse zakenman Richard Branson.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen