Obligatiehouders SNS slepen DNB voor rechter
De Stichting Obligatiehouders SNS daagt De Nederlandsche Bank (DNB) voor de rechter wegens de rol die de toezichthouder speelde bij de nationalisatie van SNS Reaal.
Frans Faas, de voorzitter van de stichting die opkomt voor de onteigende schuldeisers van de bank-verzekeraar, wil DNB op die manier dwingen verantwoording af te leggen, zo liet hij maandag weten.
De gedupeerde beleggers verwijten DNB dat deze SNS eind januari de opdracht gaf om zijn kapitaal met 2 miljard euro te versterken, anders zou de bankvergunning van SNS worden ingetrokken. SNS kon dat niet en kort daarop werd het concern genationaliseerd door de Staat. Volgens Faas had de actie van DNB "een hoog doorgestokenkaartgehalte'', omdat de Staat en de centrale bank achter de schermen al samenwerkten aan de nationalisatie.
De Stichting maakte in maart al bezwaar tegen de handelwijze van DNB, maar de toezichthouder weigert volgens Faas inhoudelijk op zijn bezwaren in te gaan omdat de obligatiehouders in de ogen van DNB geen belanghebbenden zouden zijn.
Juridische spitsvondigheid
Faas: "Het is grappig dat men eigenlijk een soort juridische spitsvondigheid hanteert in vorm van de ontvankelijkheid. Men zegt tegen ons; wat kom u hier eigenlijk doen, u bent helemaal geen belanghebbende. Als er 2 miljard euro onteigend is, zonder ook maar een adequate compensatie, dan kan ik mij niet voorstellen dat uiteindelijk de bestuursrechter niet met ons meegaat en aangeeft dat men wél aansprakelijk is en men wél gehoord moet worden." Via een beroepsprocedure bij de bestuursrechter in Rotterdam tracht Faas af te dwingen dat de toezichthouder alsnog met hem in discussie gaat.
"De Nederlandsche Bank heeft in de aanloop naar de nationalisatie heel erg afwachtend gereageerd. Dat is uiteindelijk slecht afgelopen en daar houden wij ze aansprakelijk voor", zegt Faas op BNR.
Transparantie
Het stoort Faas met name dat DNB weinig transparant handelt. "Als men van financiële instellingen transparantie verwacht, verwachten wij ook dat de toezichthouder zelf het goede voorbeeld geeft."
Uiteindelijk hoopt Faas juridisch aan te tonen dat DNB bij de nationalisatie "onjuist'' heeft gehandeld. De belangenbehartiger gaat dan kijken of het mogelijk is schadevergoedingen te claimen bij de toezichthouder. "Het proces helpt erbij doordat wij eigenlijk alle betrokkenen proberen te achtervolgen. DNB is dan de toezichthouder maar er volgt ook nog een jaarrekeningprocedure naar aanleiding van het jaarverslag SNS Bank 2012 en een procedure tegen het voormalig management. Maar cruciaal is natuurlijk de procedure bij de ondernemingskamer en het Europese voor de rechten van de mens in het kader van de onteigening zonder compensatie."
In totaal lopen er uiteindelijk vijf procedures.