Nieuws21 jan '15 15:44Aangepast op 21 jan '15 17:58

Damen en Saab gaan samen onderzeeërs bouwen

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlandse scheepsbouwconcern Damen gaat samen met Saab nieuwe onderzeeërs bouwen. De moderne onderzeeboten zouden vanaf 2025 in gebruik moeten worden genomen door de Nederlandse marine.

Saab heeft afgelopen zomer de ervaren onderzeebootwerf Kockums in Malmö overgenomen van de vorige, Duitse, eigenaar. Het bedrijf heeft kennis in huis die Damen mist, legt René Berkvens, ceo van Damen Shipyards Group, de achterliggende gedachte van de samenwerking uit. "Kockums is een bedrijf dat al 150 schepen bouwt in Zweden. Een belangrijk deel van hun activiteiten is de bouw van onderzeeërs voor de marine van Zweden en andere Scandinavische landen.”

Tweede Wereldoorlog
Damen heeft al eerder onderzeeboten gebouwd, maar die activiteit stamt uit een grijs verleden. "Dat gaat terug naar de periode van voor de Tweede Wereldoorlog. Met name in de jaren '20 en '30 is een flink aantal onderzeeboten gebouwd binnen wat toen nog de Schelde Groep heette en sinds 2000 onderdeel is van Damen."

Vanzelfsprekend is de moderne onderzeeër van nu totaal verschillend van onderzeeërs van toen. De laatste onderzeeboten die in Nederland zijn gebouwd dateren van de jaren '90, weet Berkvens. "Veel van de toeleveranciers, onderaannemers en mensen die er bij betrokken zijn geweest, zijn er nog steeds." Dan:
 Marine

Er moet nog politieke besluitvorming plaatsvinden voordat Berkvens met zekerheid kan zeggen dat de marine afnemer wordt van de boten. "Bij sommige commerciële projecten doen we het wel, maar we zullen ze niet op speculatie gaan bouwen. In goede afstemming en overleg met Defensie gaan we kijken of wij ons kunnen kwalificeren voor een contract voor onderzeeboten."

Honderden miljoenen per boot
Wat zo'n onderzeeër precies kost, kan hij niet zeggen. Dat hangt af van de opties die de klant wil. "Maar u moet wel denken aan vele honderden miljoenen per onderzeeboot."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen