Nieuws24 mrt '16 07:30

"Als terreurverdachte Brussel in Nederland was, betekent dat einde kabinet Rutte"

Auteur: Sam de Voogt

Als de verhalen van Turkije en België kloppen, dat een van de drie zelfmoordterroristen die zich dinsdag opbliezen in Brussel in Nederland was, dan kan dat het einde betekenen voor het kabinet Rutte, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans.

Het is volgens Stans opvallend dat het nu al heel lang stil is bij de officiële instanties in Nederland. "Ze zijn van alles aan het uitpluizen, en tot die tijd geven de NCTV, AIVD en politici geen reacties. Het is een hele explosieve situatie."

Alleen PVV-leider Geert Wilders heeft zich tot nu toe uitgelaten op Twitter, waar hij zegt dat Rutte weg moet als het nieuws waar blijkt te zijn. Een geluid dat vaker te horen is op het Binnenhof, zegt Stans. "Het wordt gefluisterd, alleen Wilders zegt het. Maar als blijkt dat er iets fout is gegaan, dan is dat de nekslag voor het kabinet."

Volgens Turkije en België is Ibrahim El Bakraoui, die zich dinsdag opblies op vliegveld Zaventem, aan de Turks-Syrische grens opgepakt, vastgezet en daarna op verzoek van El Bakraoui naar Nederland gestuurd. Stans: "Turkije heeft Nederland en België wel gewaarschuwd voor hem, maar omdat er geen harde verdenkingen tegen hen waren is niet om uitlevering gevraagd. Dus kon hij kiezen naar welk land hij werd uitgezet."

Toch lijkt die informatie niet helemaal te kloppen, zegt Bart Bekaert, hoofdredacteur van de nieuwsdienst van de Belgische Q-Music. "El Bakraoui was voorwaardelijk vrij, en een van de voorwaarden is dat je dan het land niet mag verlaten. Hij had dus uitgeleverd moeten worden aan België en direct gearresteerd moeten worden." Dat zou wijzen op gemaakte fouten door de Belgische en Nederlandse instanties.

 

Gerelateerde artikelen