Nieuws24 mrt '16 07:45

Mogelijk tweede verdachte aanslag Brusselse metro voortvluchtig

Auteur: Sam de Voogt

Op beveiligingsbeelden vlak voor de aanslag op het metrostation Maalbeek zou de zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui lang hebben staan praten met iemand. Deze persoon geldt mogelijk als een vijfde verdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel.

Volgens Bart Bekaert, hoofdredacteur van de nieuwsdienst van het Belgische Q-Music, hebben de Belgische autoriteiten geen idee wie de man is. "Gisteren heeft het federaal parket op een persconferentie er niets over gezegd."  Het is niet duidelijk of de man is omgekomen bij de aanslag of dat hij nog op de vlucht is. Op de beelden zou hij een grote tas bij zich hebben gehad.

Ook maakte het parket gisteren bekend niet te weten wie de man is met het witte jasje en de zwarte hoed die rechts op de nu wijdverspreide foto staat van de aanslagplegers. De broers El Bakraoui (Khalid en Ibrahim) bliezen dinsdag zichzelf op bij Maalbeek en het vliegveld Zaventem. De derde man die zich zou hebben opgeblazen, op Zaventem, zou de bomexpert Najim Laachraoui zijn, die ook de bommen maakte voor de aanslagen in Parijs. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Volgens Bekaert wilde de mannen de aanslagen eigenlijk plegen tijdens het Paasweekend. "Dan waren er een stuk meer mensen op het vliegveld geweest. Bovendien heeft een aanslag op Paasmaandag ook een symbolische betekenis. Maar het lijkt erop alsof ze door de arrestatie van Salah Abdeslam de aanslag naar voren hebben geschoven."

Gerelateerde artikelen