Nieuws25 mrt '16 07:36

Terreurdreiging zorgt voor sterke groei in verkoop kogelwerend glas

Auteur: Karlijn Meinders

Glasbedrijven zien de vraag naar kogelwerendglas sterk toenemen. Steeds meer bedrijven, maar ook particulieren en religieuze instellingen, willen zich op deze manier beter beveiligen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Redacteur Jesse Pinster sprak met glazenzetter Willy Swinkels uit Eindhoven, oud-voorzitter van de sectorvereniging Glas. Swinkels ziet het aantal aanvragen al twee jaar lang sterk toenemen.

De trend wordt bevestigd door AGC Glass Europe. Eén van de grootste glasproducenten van Europa. Zij zien een stijging van 15 procent in het afgelopen jaar en de nieuwe aanvragen komen vooral van particulieren. Dat is volgens Swinkels een signaal dat de angst voor aanslagen achter de toenemende vraag zit.

"Mensen worden gek gemaakt door het nieuws. En natuurlijk niet geheel onterecht. Vroeger verkochten we alleen kogelwerend glas aan bankkantoren en bezinestations."

Maar naast particulieren, willen ook winkels zich beter beschermen. Johan Willemsen, van bouwbedrijf Tonca Trading: "Vooral bedrijven waar veel publiek komt. Bij banken was de beveiliging er al bij de balie, nu ook bij de entree."

De joodse gemeenschap zag de noodzaak van extra beveiliging al snel in. Zeker na de aanslag op het joodse museum in Brussel. Verreweg de meeste zijn nu goed voorbereid, zegt Ron van der Wieken, van Stichting Bij Leven en Welzijn. Het zijn volgens hem aanpassingen die nodig zijn voor de tijd waarin we leven.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen