Nieuws7 dec '15 15:15

FBI gaat spitten in verleden Blatter

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI is een onderzoek gestart naar de rol van Sepp Blatter bij een omkoopschandaal door sportmarketingsbedrijf ISL, meldt de BBC.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

100 miljoen dollar
ISL was in die dagen een van de grotere bureaus. In ruil voor de exclusiviteit van televisierechten en sponsoring heeft ISL 100 miljoen dollar betaald aan FIFA-officials, waaronder Blatter.

Frank van den Wall Bake, onafhankelijk sponsoradviseur, legt uit hoe dit onopgemerkt is gebleven: "In de boeken van de FIFA staat een lager bedrag genoteerd dan daadwerkelijk voor de rechten is betaald. Het geld dat over was, is verdwenen in de zakken van de FIFA-officials."


Onschendbaar
Blatter is op dit moment alleen geschorst door de ethische commissie van FIFA. Dit in tegenstelling tot 28 andere officials die wel aangeklaagd zijn en hun straf uitzitten. Toch hoeft dit onderzoek niet te betekenen dat Blatter ook achter tralies verdwijnt. Van den Wall Bake: "Blatter is een Zwitsers onderdaan en is, zolang hij in Zwitserland blijft, onschendbaar voor de FBI."

Wel wordt volgens Van den Wall Bake met dit nieuwe onderzoek de troep bij FIFA nog groter: "De nieuwe voorzitter die op 26 februari wordt gekozen moet een grote bezem door de hele FIFA halen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen