Nieuws29 mrt '16 06:40

'Kamer mist grotere plaatje terreuraanpak'

Auteur: Mark Hulstein

Nadat de Nederlandse veiligheidsdiensten informatie uit Turkije over het hoofd zagen en er zondag een anti-terreuractie was in Rotterdam, moet minister Van der Steur zich verantwoorden in de Tweede Kamer.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Kamer heeft maar liefst 166 vragen ingediend. Daarop moeten vandaag antwoorden komen van de minister. De eerste twee zijn daarvan eigenlijk het belangrijkst, zegt Mark Singleton. Hij is directeur van het International Centre for Counter Terrorism in Den Haag. Het gaat dan om de vraag: Had El Bakraoui op een lijst van internationaal gezochte criminelen moeten staan? En: Waarom is er geen contact geweest tussen de Nederlandse en Turkse politie.

Incident
Volgens Sinleton moet het grotere geheel van het probleem worden aangepakt en niet slechts dit incident. Volgens hem reageert de Kamer enkel op het incident. "Veel interessantere vragen, die er niet instaan, zijn bijvoorbeeld: hoe heeft het überhaupt zo ver kunnen komen? Want niemand wordt geboren als terrorist. Hoe voorkom je radicalisering? Hoe kan het toch dat er in België zoveel mensen zijn geradicaliseerd?", zegt Singleton.

Samenwerking
Sinds aanslagen als die tegen Charlie Hebdo en die van november is de roep om samenwerking tussen verschillende landen steeds luider. En dat gebeurt dan ook. "Alleen het kost nogal wat tijd voordat diensten in staat zijn om die samenwerking verder gestalte te geven. De organisatie moet van de grond komen en het blijft gewoon de achillespees binnen Europa, de samenwerking tussen niet alleen diensten maar ook daarbuiten."

Europese CIA
Maar een soort Europese CIA, waar Guy Verhofstadt eerder voor pleitte, ziet Singleton niet zitten. "Waar we dan naar kijken is méér Europa, méér bevoegdheden naar Europa. Ik heb niet de indruk dat er momenteel binnen de lidstaten heel veel interesse daarvoor is. En dat er geen bereidheid is dat typische nationale aangelegenheden, zoals zorgen voor veiligheid, die af te staan aan Brussel. Integendeel. En daar zit een deel van het probleem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen