Nieuws17 mrt '14 07:49

Maleisië slaat Amerikaanse hulp bij ontrafelen Boeing-mysterie af

Auteur: Thijs Baas

De Maleisische autoriteiten voelen weinig voor grootschalige Amerikaanse hulp bij het ontrafelen van het mysterie rond de vermiste Boeing-777 van Malaysia Airlines, meldt de New York Times. Ondertussen duiken nieuwe complottheorieen op. Waren er diamanten aan boord? Of wapens? Maleisie weigert informatie te geven.

Ook volgens terreurdeskundige Glenn Schoen van beveiligingsbedrijf G4S liggen in principe alle opties nog open. Hij snapt dan ook wel dat Maleisië zo krampachtig blijft zwijgen. "Het kan zijn dat delen van de lading geheim zijn - denk aan geldtransporten, goudtransporten of diplomatieke post - of dat het verstrekken van informatie alleen maar leidt tot meer speculatie of aansprakelijkheidsstelling, bijvoorbeeld als spionageapparatuur of vuurwapens worden aangetroffen."

Schoen spreekt van theorieinflatie, waarbij hard bewijs vaak ontbreekt. "Toch beginnen ook deskundigen beginnen nu allerlei vragen te stellecorresponderen niet, zegt hij. "Als iemand het toestel wil stelen, wat zouden ze er dan mee willen? Hoe vreemder de waarheid, hoe groter de kans dat het leidt tot iets wat onderzocht moet worden. Een kaping wordt een serieuze optie, maar het gekke is dat we dat we in een situatie zitten waarin we daadwerkelijk naar het onmogelijke moeten kijken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen