Nieuws29 mrt '16 08:57

SNS kan maatschappelijk belang behouden op beurs

Auteur: Mark Hulstein

SNS bank kan naar de beurs, zonder dat het maatschappelijk belang in het gedrang komt. Dat schrijft Dirk Schoenmaker, hoogleraar Banking en Finance aan de Rotterdam School of Management in het FD.

Onlangs wilde Minister Dijsselbloem van Financiën de staatsbank niet als nutsbank bestempelen, omdat het dan moeilijker wordt om de bank naar de beurs te brengen. Volgens hoogleraar Finance aan de Rotterdam School of Management, Dirk Schoenmaker, zou SNS het beste de beurs op kunnen. "Banken in overheidshanden, dat loopt vaak slecht af. Je krijgt politieke sturing. Tweede Kamerleden die vragen een minister of er een speciaal project via die bank gefinancierd kan worden. Die verleiding kunnen politici uiteindelijk slecht weerstaan, als het in overheidshanden blijft."

"De maatschappelijke missie is een groot punt bij de Tweede Kamer. Ik zeg: let het vast in de statuten en laten we gaan voor die maatschappelijke missie. Daar zijn we het met elkaar eens. En het vernieuwende is dat we daar geen overheidseigendom voor nodig hebben", onderbouwt Schoenmaker. Hij noemt duurzaamheid als voorbeeld. "Nederland is hier koploper in. Onze pensioenfondsen beleggen al niet meer in kolencentrales, maar juist in andere dingen waar minder CO2-uitstoot is. We hebben ook Triodos Bank die vrij actief is op dat front. Er zijn niet zo heel veel voorbeelden in het buitenland. Er zijn wel voorbeelden waarbij je in de statuten kunt vastleggen wat de missie is van een bank", legt Dirk Schoenmaker uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen